Hoe Wijnen Verouderen

We hebben allemaal gehoord dat ouderen, hoe beter als het om wijn gaat, maar is dit echt waar?

In werkelijkheid zijn er niet zoveel wijnen gemaakt om te overleven (mogelijk slechts 3 procent van de markt). Ook smaken deze verzamelwijnen meestal niet geweldig als ze voor het eerst worden geïntroduceerd. Ze hebben vaak wijnbeschrijvingen zoals gesloten, strak, sober, gripvol of zelfs vasthoudend en worden zelfs af en toe bestempeld met een lagere beoordeling. Dit is te wijten aan het feit dat de wijn niet voldoende verouderd is om zijn volledige potentieel op te starten.

De juiste leeftijdswaardige wijn selecteren

Om deze test uit te voeren, moesten we er zeker van zijn dat we een wijn kozen die vanaf het begin lang meegaat. Wijnen die goed verouderen, zullen verbeterde structurele kenmerken hebben (zoals zuurgraad en tannine) die als een landingsbaan werken omdat de wijn in de loop van de tijd verandert. We jaagden op een wijn die iedereen kent en kwamen Duckhorns Three Palms Vineyard Merlot tegen die bekend staat om zijn kelderwaardigheid.

Vintage getest :

Hoe Kleur Verandert Met De Leeftijd

Naarmate wijnen ouder worden, zien we de rode kleur (anthocyanine) veranderen van diepere karmozijnrode en violette tinten naar lichtere rode en oranje kleuren. Merlot is eigenlijk een van deze soorten die erom bekend staat sneller roodachtig te worden dan andere rode wijnen (zoals Cabernet Sauvignon). Wacht je lang genoeg, dan krijgt het rode pigment uiteindelijk een doffe doorschijnende bruine kleur (zoals een gebruinde appel).

We waren verrast toen we de bijna 30 jaar oude fles Merlot openmaakten om te ontdekken dat, hoewel de kleur was veranderd, de wijn behoorlijk ondoorzichtig van kleur was. Het zag er in het midden ondoorzichtiger uit in vergelijking met jeugdige vintage. We vermoeden dat dit te maken kan hebben met de daling van het alcoholgehalte in deze wijn (geregistreerd op 12,9% vs. 14,5%), aangezien bekend is dat alcohol de kleur oplost. Er is ook het risico dat de wijn is geproduceerd met minder zwavel (hoewel we daar geen bewijs van hebben), maar zwaveldioxidesulfieten, bleek ook anthocyanine.

Hoe Smaak Verandert Met De Leeftijd

Wijn rijpt in een soort klokkromme die kan worden uitgerekt tot enkele decennia nadat hij is gemaakt.

Naarmate wijnen ouder worden, zien we dat de structurele kwaliteiten van zuurgraad en tannine beginnen te vervagen. Afgezien daarvan beschrijven de meeste ervaren proevers oudere wijnen als meer gedroogd of gestoofd fruit en kruiden als gevolg van langzame oxidatie.

Bij het proeven van 1999 samen met de jaargangen van 1987, merkten we een duidelijke daling van de zuurgraad en tannine van de wijn, naast fruitkenmerken die veranderden van vers en scherp fruit naar gedroogd of gestoofd fruit. Het fascinerende was dat na verloop van tijd de fruitsmaken in de wijn opener leken te worden en gedurfd waren. Dit was onverwacht aangezien de jonge wijnen aanvankelijk niet veel fruit leken te hebben en de fruitsmaken normaal gesproken wat scherp waren.

Na bijna 17 jaar rijping ging de wijn eindelijk open.

Een wijn ideaal moment

Er was een tweede met deze specifieke Merlot waarin de klassieker smaakte alsof alle kenmerken van tannine, alcohol en zuurgraad perfect in evenwicht waren en dit was het moment waarop het fruit doorscheen. De fles uit 1999 (de wijn is bijna 17 jaar oud) had nog steeds aroma’s van bramen en aardbeien, samen met andere interessante oude smaken van gedroogde bessen en gedroogde bladeren. Het was ingewikkeld.

Proefnotities

Proefvoorwaarden: wijn in glas gegoten en ~ 10 minuten laten staan en vervolgens geproefd in een gebied van 54 F (zo koud hier!).

2011 Duckhorn 3 Palms Vineyard Napa Valley Merlot

  • Visueel: weinig waas. Diep paarse robijnrode kern die overgaat in een 1/3 cm brede meniscus van robijn tot robijn-granaat rand. Violet getinte vlekken van die tranen.
  • Geur: Schoon. Medium minus intensiteit (bijv. gesloten) aroma’s van zwarte bes, aardbeiensaus, viooltjes en pastillesuikergoed.
  • Smaak/Structuur: Schoon. Gemiddelde intensiteit. Matige plus zuurgraad, medium plus fijnkorrelige tannine en medium alcohol. Smaken van aardbeiensaus, zure bramen en vanille die bijdragen aan een rimpelende zuurgraad die smaakt naar verfrissende zure pruimen en fijnkorrelige tannine in het midden van de mond. Afdronk is matig met tonen van verse bramen, verse aardbeien en aanhoudende tannine.
  • Opgenomen ABV: 14,5%

2006 Duckhorn 3 Palms Vineyard Napa Valley Merlot

  • Visueel: Zeer weinig waas.Diepe robijnrode kern in 1/3 cm brede meniscus van robijn tot rood-robijn rand. Verkleuring van de tranen.
  • Geur: Schoon. Gedurfde intensiteit aroma’s van zoete bramensaus, pruimensaus, anijs, frambozen snoep en vanille.
  • Smaak/Structuur: Schoon. Matig en vrijmoedig vooral van structurele kwaliteiten (bijv. tannine) in plaats van bessen. (ook wel strak). Matige plus tot hoge zuurgraad, hogere tannine en medium alcohol. Smaken van frambozensaus en groene regenachtige kers die leiden tot sterke tannines die in het midden van het gehemelte aanvoelen als een tongdepressor. Afdronk is medium met tonen van thee en hibiscus.
  • Vermeld ABV: 14,5 procent

1999 Duckhorn 3 Palms Vineyard Napa Valley Merlot

  • Visueel: Weinig waas, enkele deeltjes. Middelgroot robijnrood centrum met 1/2 cm brede meniscus beginnend bij rood-robijnrode tot roodachtige baksteenrand. Verkleuring van die tranen.
  • Geur: Schoon. Gedurfde intensiteit geuren van zoete gestoofde pruimen, bramen, pastillesuikergoed (anijszaad), aardbeienjam, vanille en een klein vleugje melkchocolade.
  • Smaak/Structuur: Schoon.Gedurfde smaak. Matige plus zuurgraad, matige plus fijnkorrelige tannine, alcohol plus medium. Smaken van aardbeiensaus, kandijkersensaus, melkchocolade, een hartige noot van witte peper resulterend in frisse desserts in het midden. De afdronk is lang en draagt langzaam bij aan tonen van cacaopoeder, gedroogde bladeren, gedroogde aardbeien met alle nagloed van alcohol.
  • Opgenomen ABV: 14,5%

1987 Duckhorn 3 Palms Vineyard Napa Valley Merlot

  • Visueel: wazig. Diep ondoorzichtige robijnrode kern met een cm brede meniscus vanaf de rode tot lichtoranje bloesemrand. Weinig tot geen verkleuring van die tranen
  • Geur: Schoon. Gedurfde intensiteit geuren van steranijs, gestoofde pruimen, johannesbrood, gedroogde chili peper, zongedroogde aardbei, vage vanilleboon en gedroogde bladeren
  • Smaak/Structuur: Schoon. Matig plus vrijmoedigheid, matige zuurgraad, matige fijnkorrelige tannine, medium plus alcohol. Smaken van gestoofde pruimen, gestoofde frambozen en witte peper resulterend in zure kersensaus en vervolgens rozenstengel in het midden van de mond. De afdronk is lang en vervaagt langzaam met tonen van gedroogde rozen, gedroogde bladeren, pruimen en de nagloed van alcohol.
  • Vermeld ABV: 12,9%