Beter Dan Biologisch. Duurzaamheid En Wijn

Hoe vaak mensen ook grappen maken over millennials en generatie Z, ze hebben om vele redenen een redelijk ruwe deal gekregen. Ten eerste betreden beide leeftijdsgroepen de wereld tijdens de ergste recessie (bedacht de Grote Recessie) sinds de Tweede Wereldoorlog en ten tweede is er nu betrouwbaar bewijs dat de omstandigheden van het leven zoals we het kennen op aarde zullen blijven veranderen. de komende 30 jaar erger worden als gevolg van klimaatverandering. Aangezien deze zware energieën boven de hoofden van onze toekomstige generaties hangen, kunnen zij (wij) ervoor kiezen om een van de 2 dingen te doen:

  1. Blue Pill: Zet onze Beats by Dre op, zeg ffff jij! En negeer het probleem tot we het niet meer kunnen
  2. Red Pill: Realiseer je dat de enige manier om oceaanverandering te creëren zou zijn door (massaal) te stemmen met onze tijd en geld

Degenen onder ons die dit hebben geaccepteerd (de rode pil), geloven heel anders over de manier waarop we tijd en geld besteden. Waar oudere generaties benzine zouden verbruiken om kilometers te reizen om te winkelen bij de discountwinkel Costco en te lonken naar kortingen die in gele markeerstiften zijn bespat, stelt de nieuwe shopper de bron in vraag en geeft hij veel meer om waar hun geld naartoe gaat (als ze het allemaal uitgeven ). Zelfs als we het ons nauwelijks konden veroorloven, waren we aan het winkelen op lokale markten, op zoek naar biologisch voedsel en aandacht voor overtollig afval in ons leven. Dit brengt ons bij het onderwerp wijn

Hoe kan men duurzaamheid in wijn ondersteunen?

Er zijn talloze (lees: sexy puinhoop) certificeringen in wijn. In een poging om duurzaamheid in wijn te begrijpen, is hier een gids voor enkele van de meest gebruikte wijncertificeringen en wat ze inhouden.

Ga Van Beginner Naar Expert

Accessoires en tools waarmee je je kennis kunt uitbreiden.

Biologische vs biodynamische vs duurzame wijn

Elke certificeringscategorie heeft verschillende erfgoedprincipes (zelfs als er veel overlap is). U kunt aan elke categorie denken dat deze een basisprincipe heeft:

  • Organisch: Zuiverheid van koopwaar die gebruik maakt van niet-gesynthetiseerde ingrediënten.
  • Biodynamische Holistische landbouwgezondheid.
  • Duurzame beperking en vermindering van verspilling bij het maken van wijn.

De Basis: Biologisch

USDA Biologisch

Wijnen worden gemaakt met biologisch geteelde druiven, alle toevoegingen (klaringsmiddelen, gist, enz.) zijn biologisch, geen GGO’s (of andere verboden ingrediënten) zijn toegestaan, inclusief zwaveltoevoegingen (sulfieten). Ongeacht hoe goed dit allemaal klinkt, er zijn niet zoveel Amerikaanse biologisch gecertificeerde wijnen vanwege het feit dat zwavel op dit moment het beste beschikbare volledig natuurlijke conserveermiddel voor wijn is. Als resultaat hiervan zult u ontdekken dat de meeste USDA Biologische wijnen een veel kortere houdbaarheid hebben en niet bedoeld zijn om te rijpen. Als u dus biologische wijn van USDA koopt, bewaar ze dan in uw koelkast/koeler (zowel rode als witte wijnen) en wees niet verbaasd als ze niet goed in de kelder staan.

Gemaakt met biologische druiven

De volgende stap van USDA Organic is veel dichter bij de Europese biologische certificering. Wijnen gemaakt met biologische druiven hebben ook natuurlijke toevoegingen (klaringsmiddelen, gist, enz.) en zijn ook niet-GGO’s. Het enige voorbehoud bij deze certificering is dat wijnen tot 100 ppm sulfieten mogen bevatten. Als gevolg van dit voorbehoud zult u merken dat gemaakt met biologische druiven populair is bij vooruitstrevende kwaliteitswijnmerken. Voor de duidelijkheid: dit niveau Amerikaanse biologische wijn is niet toegestaan met het USDA Organic-zegel, dus u moet op het etiket zoeken naar de woorden gemaakt van biologische druiven of Vervaardigd met biologisch geteelde druiven.

EU Biologisch

Gezien het feit dat de klassieker van 2012, heeft de EU identificatievoorschriften voor biologische wijn gehanteerd (vóór 2012 werden wijnen alleen geëtiketteerd met wijn die was geproduceerd van biologische druiven). De nieuwste biologische EU-certificering houdt in dat wijnen worden gemaakt met biologisch geteelde druiven, dat alle toevoegingen (klaringsmiddelen, gist, enz.) Biologisch zijn en dat GGO’s (of andere verboden ingrediënten) niet zijn toegestaan. Zwavelverbeteringen zijn beperkt tot 100 ppm in rode wijnen en 150 ppm in witte/ros-wijnen (met een differentieel van 30 mg/l waar het restsuikergehalte hoger is dan twee g/l).

Biologische producten uit het verleden: duurzame wijn

In het verleden biologische producten is waar duurzaamheid een rol speelt bij het beheer van hulpbronnen in termen van water- en energie-efficiëntie in de wijngaard en wijnmakerij. Duurzaamheid zal in de hoofden van mensen steeds belangrijker worden naarmate de klimaatverandering werkelijkheid wordt. Het is duidelijk dat het definiëren van duurzaamheid een beetje ingewikkeld is vanwege de kenmerkende milieustress van verschillende wijngebieden. Dit is de reden waarom u een assortiment van verschillende toepassingen voor duurzaamheidscertificering ziet. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende duurzaamheidscertificeringen en wat ze betekenen (ook waar u ze kunt vinden).

EMS Milieubeheersysteem (ISO 14001 / ISO 14004)

Internationaal
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie omvat een reeks criteria (de 14000-groep) die praktische hulpmiddelen biedt voor bedrijven en organisaties die milieuverantwoordelijkheid willen beheren. Het doel van dit programma is om milieuafval te herkennen en te verminderen, en om plannen te maken voor voortdurende vooruitgang in afvalvermindering. Omdat ISO continu duurzaamheidsrichtlijnen en nalevingen bijwerkt en herziet (dat is precies de reden waarom ISO in de loop van de tijd 14000, 14001, 14004, enz.) verandert, is het een goede internationale basis voor duurzaamheid. Verschillende wijngebieden waaronder Bordeaux (in Frankrijk), Chili en Australië gebruiken de ISO-norm.

Gecertificeerde California Sustainable Vineyard and Winery (CCSW)

Californië
In 2002 introduceerden leden van het Wine Institute en de California Association of Winegrape Growers (CAWG) een verstandig zelfbeoordelingswerkboek voor de twee wijnmakers en wijnboeren, dat drie duurzaamheidsgebieden omvat: milieuvriendelijkheid, economische haalbaarheid en sociale gelijkheid. De statistieken voor CCSW omvatten meer dan honderd normen die worden beoordeeld vanaf 14 voor watergebruik, energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en stikstofgebruik. Dit betekent meestal dat een wijnmakerij CCSW-gecertificeerd kan worden met een lagere rang (met strategieën om te verbeteren). Om vandaag volledig gecertificeerd te worden met CCSW, moet een derde partij de beoordelingen controleren.

SIP-gecertificeerd (duurzaamheid in de praktijk)

California
SIP-certificering neemt ook de 3 E’s van duurzaamheid, economische levensvatbaarheid, milieubeheer en sociale rechtvaardigheid over met een puntensysteem. Een wijnmakerij of wijngaard heeft 75 procent van de totale potentiële duurzaamheidspunten nodig, die ook een lijst met verboden materialen (verschillende pesticiden) bevatten. Naast het behalen van punten, moeten wijngaarden en wijnmakerijen ook een duurzaamheidsstrategie ontwikkelen, inclusief rapportage, documentatie en voorbeelden van de manier waarop wijngaard/wijnmakerij voldoet aan de SIP-certificering. SIP-certificering wordt ook jaarlijks bevestigd via een derde partij. Een vreemde taal in de documentatie van SIP is dat wijnen met het label SIP Accredited slechts 85% SIP-gecertificeerde wijn moeten bevatten om als zodanig te worden geëtiketteerd.

Gecertificeerd Groen (De Lodi-regels)

Voornamelijk Lodi, Californië
De Lodi-regels omvatten zes aandachtsgebieden: 1) bedrijfsbeheer, 2) personeelsbeheer, 3) ecosysteembeheer, 4) bodembeheer, 5) waterbeheer en 6) plaagbestrijding. Vanaf 2013 omvatten de zes aandachtsgebieden 101 criteria die allemaal wetenschappelijk meetbaar zijn. Een van de uitzonderlijke kenmerken van Certified Green with Lodi Rules is een beoordelingssysteem voor pesticiden dat het gebruik van pesticiden in wijngaarden beoordeelt op alles, van de gezondheid van landbouwers tot de bedreiging van dieren in het wild. Wijnmakerijen en wijngaarden moeten ook voldoen aan een van de drie duurzaamheidsregio’s die zijn vastgelegd in CCSW: milieuvriendelijkheid, economische haalbaarheid en sociale gelijkheid. Ten slotte moeten gecertificeerde wijngaarden een jaarlijkse onafhankelijke audit ondergaan om de certificering te verifiëren.

FEIT: De hele wijnregio Sonoma zal duurzamer zijn.

LIVE gecertificeerd (Low Input Viticulture and Enology)

Oregon, Washington en Idaho
Wijnmakerijen en wijngaarden moeten een jaarlijkse checklist van klinieken en rapportages uitvoeren om te controleren of aan de duurzaamheidspraktijken wordt voldaan voor LIVE. Het record omvat een groot aantal mogelijkheden om de duurzaamheid te verbeteren, waaronder voorbereiding en aanplant van wijngaarden, bemesting, vereiste gewasbiodiversiteit, irrigatienormen en wijnbereidingsnormen. LIVE is specifiek afgestemd op de klimaten van het noordwesten, zoals de koele klimaatgebieden in Oregon en de droge en zonnig-droge klimaatregio’s van Oost-Washington en Idaho.

Zalm Veilig

Oregon, Washington, British Columbia, Californië en Idaho
Gebieden met delicate oevergebieden die de zalmpopulaties ondersteunen in Oregon, Washington, British Columbia, Californië en Idaho hebben de kans om Salmon Safe te worden. Deze certificering is gericht op waterbeheer met bijzondere aandacht voor het beheer van de afvoer naar rivieren en beken. Met een holistische kijk op afvloeiing, creëren wijnmakerijen methoden voor bodembehoud op de lange termijn, waaronder het creëren van buffers van natuurlijke planten tussen landbouwgronden en beken, en aandacht voor waterwegen op boerderijen.

Duurzame wijnbouw Nieuw-Zeeland (SWNZ)

Nieuw-Zeeland
Wijnmakerijen en wijngaarden in Nieuw-Zeeland kunnen elke 3 jaar een audit verwachten voor Sustainable Winegrowing NZ. Dit systeem richt zich op een breed scala aan factoren, zoals de biodiversiteit van gewassen, bodem-, water- en luchtnormen, energieverbruik, gebruik van chemicaliën, afval van wijngaarden en wijnmakerijen, maatschappelijke invloed en duurzame bedrijfspraktijken. Het programma erkent ook andere op het milieu gebaseerde certificeringsprogramma’s, waaronder ISO 14001, biologische en biodynamische wijnproductie. Wijnmakerijen en wijngaarden moeten een plan en metrieken hebben voor elk van de zeven genoemde gebieden met als doel om voortdurend de biologische/biodynamische certificering te verbeteren en misschien over te nemen. Deelnemen aan SWNZ-programma’s is vrijwillig, maar in 2012 was ongeveer 94% van alle NZ-wijngaarden SWNZ gecertificeerd.

FEIT: Bijna 100% van de Nieuw-Zeelandse wijngaarden zijn duurzaam gecertificeerd.

Gecertificeerde duurzame wijn uit Chili

Chili
Chili hanteert ook de drie E’s van duurzaamheid, economische levensvatbaarheid, milieubeheer en sociale rechtvaardigheid. Wijnmakerijen en wijngaarden worden om de 2 decennia beoordeeld en krijgen scores vanwege hun nalevingscriteria waarbij ze de jaarlijks gegeven basisnormen moeten evenaren of overtreffen. Chili heeft verschillende certificeringsinstanties die worden gebruikt om te controleren of een wijnmakerij voldoet, zoals BioAudita, NSF, SGS (die de IMO 14001-standaard gebruikt), IMO Chili en DQS Chili.

Integriteit en duurzaamheid gecertificeerd

Zuid-Afrika
Duurzaamheid in Zuid-Afrika betekent dat wijngaarden en wijnmakerijen gezondheids- en veiligheidseisen stellen aan hun werknemers, minder chemicaliën en pesticiden gebruiken, natuurlijke vijanden gebruiken om ongedierte te bestrijden, en het watergebruik verminderen en afvalwatersystemen creëren. Wijngaarden en wijnmakerijen worden elke 3 decennia gecontroleerd en als ze voldoen aan de minimumvereisten, mogen ze het Integrity Sustainability-zegel op hun wijnen gebruiken. Wines of South Africa is van plan deze duurzaamheidsmaatregel voor 100% van de wijnen te ondersteunen en in 2011 had 85 procent de minimale financiering overschreden.

FEIT: Bijna 100% van de Zuid-Afrikaanse wijnen is gecertificeerd voor integriteit en duurzaamheid.

Duurzame wijnbouw in Australië (SAW)

Australia
Sustainable Australia Winegrowing is een van de 3 certificeringsprogramma’s van het Australische EntWine-programma (waarvan het eerste doel het bevorderen van milieubehoud en constante verbetering is). SAW is een reeks praktijken die wijnboeren gebruiken om duurzaam te worden. De app is alleen voor wijngaarden (geen wijnmakerijcentra) en vereist dat de telers elk jaar statistieken verstrekken.

Duurzaamheidsprotocol van Bodegas de Argentina

Argentinië (nog geen geaccrediteerde etikettering)
In 2013 lanceerde Bodegas de Argentina een duurzaamheidsprotocol dat tot stand kwam na een 4-jarig onderzoek aan het Catena Wine Institute. Het protocol is gemodelleerd naar het Certified California Sustainable Vineyard and Winery (CCSW)-systeem en aangepast aan het unieke klimaat en de groeiomstandigheden van Argentinië. Voorlopig bestaat het protocol, maar er zijn geen certificeringen om naleving te bevestigen.

Biodynamische Wijn

Er is een kleine subset van rust die bekend staat als biodynamica en die zich concentreert op het behoud van de bodemgezondheid en het timen van plantacties met maancycli. Biodynamische wijnen moeten ook low-interventionistisch wijn maken om ervoor te zorgen dat wijnen een manifestatie worden van biodynamische wijngaardpraktijken. Sommige klinieken in de biodynamica lijken vreemd, zoals het gebruik van excentrieke grondpreparaten gemaakt van botten en kruiden (dus ze zijn niet bepaald veganistisch). En hoewel biodynamica niet altijd een gevestigde waarde is in de harde wetenschappen, dagen volgers uit dat de processen opmerkelijk consistente resultaten opleveren van verbeterde bodemkwaliteit en algehele gezondheid van de wijngaard. Tot op heden zijn er twee programma’s die biodynamische wijn internationaal certificeren: Demeter en Biodyvin.

Laatste woord: zoek deze op wijnflessen

Zodra een wijnmakerij de duik neemt om hun wijnen duurzaam te maken, worden de inspanningen opgenomen in hoe die wijnindustrie (en de omliggende buurt) werkt. Duurzaamheid is tijdrovend en het zal ook geld kosten, dus je zult gecertificeerde hernieuwbare wijnen vinden die een dollar of twee kosten boven de keuzes. De positieve kant is dat u weet dat uw geld rechtstreeks naar bedrijven gaat die slimme landbouwpraktijken over de hele wereld toepassen. We hebben dit.