De Subtiele Wetenschap Van Wijnproeven

Mijn undergrad- en grad-niveaus waren in de biologie en die vele jaren als microbioloog zijn in mij geworteld. Hoewel ik niet meer dagelijks met wetenschap omga (omdat ik lichamelijke opvoeding geef), hou ik nog steeds van het onderwerp. Je kunt het meisje uit de wetenschap halen, maar je kunt de wetenschap niet uit het meisje halen.

U vraagt zich misschien af: Hoe past wijn bij dit onderwerp van wiskunde? Hier is je antwoord: wijn proeven is wetenschap. Je hoeft natuurlijk geen wetenschapper te zijn om van wijn te genieten. Iedereen kan een slokje wijn uit een oud glas nemen en beslissen of ze ervan genieten of niet. Maar om echt wijn te proeven, duik je diep in de wetenschap. Je bent je er misschien niet eens van bewust
en dat hoeft ook niet, maar je bent het wel. Proeven is je zintuigen gebruiken. Iedereen kent zintuigen. Het aanbreken van de zintuigen wordt toegeschreven aan Aristoteles (384-382 v.Chr.). Veel later was vastgesteld dat onze zintuigen bestaan uit organen die gespecialiseerde celstructuren gebruiken die receptoren hebben voor specifieke stimulatie. Het is met twee van die zintuigen dat we wijn kunnen proeven.

Een authentieke blinde proeverij verwijdert kleur.

Om echt wijn te proeven, duik je diep in de wetenschap.

Sommigen zijn van mening dat proeven drie zintuigen met zich meebrengt. Als we wijn alleen maar drinken om te genieten, ja, dan is het derde gevoel van zien heel erg betrokken. Een echte proeverij moet echter blind worden uitgevoerd. Het is cruciaal om op deze manier te proeven, aangezien we onbewust conclusies trekken over wijn door hoe het eruit ziet!

In feite is de kleur van een wijn te wijten aan verschillende factoren, zoals de contacttijd met de huid en het type druivensoort waarvan de wijn is gemaakt. Ervaringen uit het verleden hebben ons misschien geleerd dat witte wijnen meer bleekgeel zijn als ze jong zijn en donkerder vanille worden omdat ze ouder worden. We associëren baksteenachtige bruinrode wijnen als oude en warmere paarse wijnen als jonge wijnen.

Ga Van Beginner Naar Expert

Tools en accessoires die je helpen je eigen kennis uit te breiden.

Dus de twee zintuigen die er echt bij betrokken zijn (wetenschappelijk gezien) zijn geur en smaak.

Geur

Aroma, of geur, is het meest essentiële zintuig met betrekking tot voedsel, en dus wijn. Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je je wijn ruikt. Extern en intern. Best cool, toch? Het externe zintuig wordt orthonasale reukzin genoemd. Dit wordt gebruikt als je je neus in het glas steekt. De tweede geur, bekend als retronasale reukzin, komt uit de mond (het heeft betrekking op omgekeerde geur). Dit is wat je de perceptie van smaak geeft. Als je zegt dat je kers proeft, ruik je in werkelijkheid kers. We kunnen geen kersen proeven. Daarom laten we de wijn rond onze mond suizen. Het is niet om de smaken te proeven, maar om de smaken te ruiken als ze onze neusholte binnenkomen.

Retronasale reukzin vindt plaats wanneer geuren door de interne neusgaten in uw mond naar uw neus reizen. Deze mondachtige aroma-actie is precies wat wetenschappers smaak noemen.

Om dit onderscheid nog ingewikkelder te maken, aangezien het moet zijn, gebruiken veel wijndrinkers twee verschillende termen voor soorten smaken, namelijk
geur en geur . Aroma in wijn, beschrijft smaken die afkomstig zijn van de druivensoort zelf. Fruit, kruidachtigheid en specerijen zijn gevallen van geur. Boeket in wijn verwijst naar smaken die wijnbereiding omvatten, inclusief fermentatie, verwerking en veroudering. Een goede illustratie van boeket is de intensiteit van gist of bamboe. U hoeft zich niet aan dit termgebruik te houden, maar het is goed om bekend te zijn met het jargon.

Smaak

Smaak, of smaak, is wat er op de tong gebeurt. Er zijn vijf hoofdsmaken die we hebben geïdentificeerd en ze zijn zoet, zuur, bitter, zout en umami (umami wordt vaak omschreven als bouillonachtig of vlezig). U moet weten dat er mogelijk verschillende andere onderzoeken zijn die betrekking hebben op de enigszins verslavende Fattiness en de onbewuste, maar stimulerende maltodextrine. Naast smaak is ook de textuur van eten/drinken van groot belang. Texturen op de tong vallen onder de classificatie van haptische zintuigen (bijv. handtekening) en omvatten pittig, menthol (of koelte), elektrisch (likken aan een 9 volt batterij) en calcium (het gruis van rauwe spinazie).

Smaak is mogelijk omdat we smaakpapillen op onze tong hebben. Onze smaakpapillen zitten op verhoogde uitsteeksels die papillen worden genoemd. Hoewel er vier soorten papillen zijn, zijn er slechts drie smaakpapillen met grip die betrokken zijn bij gustation (btw gustation is gewoon een mooie uitdrukking voor proeven ). Weet je nog dat ons werd verteld dat verschillende delen van de tong verschillende dingen konden proeven? Helaas is dit concept onjuist gebleken. Het is nu bekend dat alle smaakpapillen in staat zijn geweest om alle vijf smaken te proeven en veel meer te voelen!

Over wijn proeven

We concentreren een aantal van deze smaak- en haptische sensaties wanneer we wijn drinken en wijnproeven is een geweldige kans voor u om te werken aan het isoleren en differentiëren van wat er in uw mond gebeurt.

  • Zoet: vaak het meest gevoeld aan het puntje van de tong in de allereerste smaak en ook bij de volgende smaak als een subtiel mond-coating gevoel in het midden achter in je tong/mond
  • Zuur: zorgt ervoor dat uw mond speeksel produceert en dat uw wangen een beetje in een tong blijven steken
  • Zout: vaak naar voren en naar het midden van je tong genoemd (ook al proef je het in de meeste regio’s), het komt op met een zware, vrijwel minerale korrel en laat je dorstig voelen voor nog een slok!
  • Umami: Deze smaak is zowel pakkend als vlezig en bedekt het interieur van je eigen smaakpapillen.
    Bitter: Het is belangrijk om een mentaal onderscheid te maken tussen bitterheid en samentrekking. Spirulina en boerenkoolsap zijn bitter, aan een krijtje likken werkt samentrekkend.
  • Samentrekkend: Een perfect geval van samentrekkendheid is het gevoel dat je krijgt als je een nat, gebruikt theezakje op je tong legt. Je tong zal het oppervlak en de zijkanten van de mond volgen omdat de tannines de eiwitten van je tong schrapen en deze droog laten aanvoelen.
  • Stekelig: Deze sensatie houdt verband met wijnen met een hoge zuurgraad die enige tijd na het drinken op je tong tintelen (vooral op het puntje van je tong).
  • Vettig: een gevoel van zachtheid dat aanvoelt alsof de wijn alle scheuren en spleten in je tong opvult. Veel experts denken dat dit zit in de grote hoeveelheden glycerine in bepaalde wijnen, maar daar is geen bewijs voor.

Aanvankelijk kan het moeilijk zijn om aroma’s en bloesems in wijn te begrijpen en te beschrijven. Niemand is precies hetzelfde in hoe ze smaak ervaren! Wat iemand gelooft dat kers is, is misschien niet wat jij als kers ziet. Bovendien is het misschien niet de smaak waar je het meeste van proeft! Onze toleranties voor smaak verschillen van persoon tot persoon. Veel mensen houden van zuur (geloof kinderen met zuurplakken), terwijl sommigen het te krachtig vinden. Een van de grootste kloof tussen proevers is tolerantie. Daarom is er geen goed of fout antwoord bij het ontdekken van uw persoonlijke smaak.

Dit zijn allemaal prachtige eigenschappen van wijnproeven. Hoewel de ervaring voor elk individu uniek is, geeft wijn niet om je geslacht, leeftijd (hoewel we er rekening mee houden dat je meerderjarig bent!), staan of een andere zogenaamde kwalificatie in levensstijl Iedereen kan gaan zitten en genieten van een glas wijn . Ik zou u graag willen aansporen dat nu te doen, als u het niet doet. Dus vertel me, wat zit er in je glas?

~Slint!

Ontdek De Taxonomie Van Wijn

Ontdek de publicatie die gelikte datavisualisatie combineert met wijndruivenrassen, regionale kaarten, basiswijnkenmerken en specialistische technieken. U zult genieten van alles wat het u te bieden heeft.

Bronnen

Wilt u professioneel werken met uw kennis van wijnproeven? Bekijk Wine Tasting: A Professional Handbook op Google books

Een geweldige post over de nieuwe concepten die naar voren komen over voorkeur van NY Times Blog

Bekijk enkele officiële zinnen over voorkeur in deze quizlet