Het Grote Geheim Van Pinot Noir

Pinot wordt een beetje verkeerd begrepen. Recente bevindingen hebben ons aangetoond dat alle Pinot-variëteiten niet alleen verwant zijn, maar in feite exact hetzelfde zijn ! Tijd om naar de basis te gaan van het verhaal van Pinot, een vroege druif die ons al eeuwen verbijstert.

Het Grote Geheim Van Pinot

Zoals het voorkomt, zijn Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Gris niet alleen verwant, ze zijn hetzelfde . Elke variëteit kan worden gegroepeerd onder een overkoepelende variëteit die eenvoudigweg Pinot wordt genoemd, waarbij elke variant voornamelijk wordt geïdentificeerd aan de hand van hun kleur. Deze informatie kan zelfs de manier waarop we bepaalde wijnregio’s waarnemen, zoals Oregon, die gespecialiseerd zijn in Pinot Noir en Pinot Gris, veranderen .

Wijndruiven grootste prestatie

Als je het huidige boek Wijndruiven hebt gevonden , ben je misschien op de Pinot-pagina’s gestuit. De publicatie citeert DNA-testen op druiven om te bevestigen dat Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc nu allemaal slechts mutaties zijn van dezelfde variëteit. Ampelografie (analyseren van wijnstokken) heeft aangetoond dat er zes primaire klonale varianten zijn:

  1. Pinot Noir: (ook bekend als Pinot Nero) Een moeilijk te kweken zwarte wijndruif met groen vruchtvlees die zijn oorsprong vindt in de Bourgogne.
  2. Pinot Gris: (ook bekend als Pinot Grigio) Een wijndruif met een roze schil die witte wijnen produceert tot roze wijnen.
  3. Pinot Blanc: (ook bekend als Pinot Bianco) Een witte druif die vaak wordt verward met Chardonnay.
  4. Pinot Meunier: Een druif met een zwarte schil die iets eerder rijpt dan de Pinot Noir en vooral wordt gebruikt in Champagne.
  5. Pinot Teinturier: Een druif met zwarte schil en rood vruchtvlees die de afgelopen 100 jaar af en toe in wijngaarden werd waargenomen.
  6. Pinot Noir Prcoce: Een mutatie van Pinot Noir die twee weken eerder rijpt dan normale Pinot Noir.

Pinot is veel ouder dan Cabernet Sauvignon

De reden voor al deze varianten is dat Pinot super oud is, meer dan 1000 jaar oud. En hoewel het vreemd lijkt dat Pinot Noir dit type parasitaire druif is, is aangetoond dat deze dingen gedurende een lange periode alleen gebeuren. In werkelijkheid, als je kijkt naar andere echt oude druivensoorten, zoals Muscat Blanc (ook bekend als Moscato), zul je zien dat er ook veel variatie is. Zo is er een roodachtige Muscat druif!

Mutaties en kruisingen met verschillende bloesems zijn geen slechte zaak, eigenlijk is dit precies wat ons Cabernet Sauvignon heeft gebracht, een natuurlijke kruising van Sauvignon Blanc en Cabernet Franc die plaatsvond vanaf de 4.318 cm.

FEIT: Er zijn meer dan 1.000 geregistreerde klonen van Pinot

Pinot Noir

De beste wijnuitrusting

Ga Van Beginner Naar Professional

Accessoires en tools die je helpen je eigen kennis uit te breiden.

Een geschiedenis van obsessie

De grote obsessie met Pinot Noir werd voor het eerst gedocumenteerd in de 3.302 cm als een kanttekening bij de algemene afkeer van mensen voor een andere druivensoort die groeit in het Bourgondische wijngebied van Frankrijk. Op dit moment werden in Clos wijngaarden verbouwd die ommuurde wijngaarden zijn. Er is gesuggereerd dat Clos werd opgericht om ziekten te bestrijden en wijnstokken te isoleren. Dit concept is logisch omdat het tijdens het hoogtepunt van de zwarte plaag was dat ommuurde kloosters en Clos werden gecreëerd.

Een van de vroegste vermeldingen van Pinot Noir was een klacht over een medewerker van de oogst die de Pinot Noir-druiven tijdens de oogst niet van de andere wijndruiven scheidde. Hoogstwaarschijnlijk werd de arbeider voor deze misdaad op de rug geslagen; de standaard straf van de leeftijd.

Veel unieke klonen van Pinot Noir

Dr. William Gaffney, op princeofpinot.com, documenteerde hoe verschillende Pinot Noir-klonen op deze foto verschijnen. Bekijk de grootte van de bessen, de grootte van de trossen en hoe strak de bessen zijn samengeperst. De verschillen spelen een rol in de smaak van Pinot Noir-wijn.

We praten veel over klonale selectie als het gaat om Pinot Noir. Dat komt alleen omdat wijnmakers zijn gaan beseffen dat de verschillende klonen resulteren in zowel de verschillende kwaliteitsniveaus als smaken in wijn. Sommige klonen van Pinot Noir maken gedurfde en robuuste wijnen, terwijl sommige bleek van kleur zijn maar de meest verbazingwekkende bloemige aroma’s bieden. Er zijn meer dan 40 verschillende klonen van Pinot Noir gedocumenteerd in de Catalogus van druivenrassen en klonen en ongeveer 15 van die klonen zijn over de hele wereld populair vanwege hun kwaliteit.

Populaire Pinot Noir-klonen

Om u een momentopname te geven van enkele van de favoriete klonen, volgen hier enkele geweldige beschrijvingen die zijn gemaakt door Melville Vineyards in Sta. Rita Heuvels:

  • Dijon Clone 113 Van de reeks klonen voor adolescenten is kloon 113 misschien wel de meest smaakvolle met eau de cologne-aroma’s. Het wordt meestal gezien als een aromatische component met vrij hoge tonen in de neus. Als het goed wordt beheerd, kan de wijn ook een mooie body en gewicht hebben. Om de schoonheid van de wijn te versterken, ontstenen we over het algemeen het geheel van de vrucht.
  • Dijon Clone 115 Veruit de meest aangeplante van deze klonale groep, is clone 115 de meest essentiële kloon in de laatste tien jaar van de ontwikkeling van wijngaarden in Californië. Als we slechts één kloon zouden moeten selecteren, zouden we er unaniem over eens zijn. Clone 115 werkt prima op zichzelf en dient als de ruggengraat van ons hele pinot noir-programma.
  • Pommard Clone 5 De Pommard-keuze is al een aantal jaren beschikbaar in Californië en kan vaak prima werken als een op zichzelf staande kloon. Het staat er af en toe om bekend dat het een vlezig/wild voordeel heeft, maar voor ons komt het meestal tot uiting door zeer puur donker fruit.
  • Dijon Clone 777 Deze kloon ondergaat een aanzienlijke groei in aanplant zoals kloon 115. Het staat bekend als vrij donker en rijk, en mogelijk geschikt om op zichzelf te worden geproduceerd. Hoewel het erg donker is, moet het nog de fluwelen rijkdom creëren die tot nu toe door een aantal collega’s op ons landgoed werd beweerd. Het heeft echter geresulteerd in nogal intrigerende en ingewikkelde wijnen die zorgvuldige aandacht verdienen.

FEIT: Klonale diversiteit is veel beter. Top Pinot Noir-producenten in Bourgondië zijn van mening dat een mix van veel klonen beter is, niet alleen voor het produceren van geweldige wijn, maar ook voor het behoud van de diversiteit in de wijngaard.

Pinot Gris

Een druif met een roze schil die zo’n enorm assortiment aan mogelijke smaken heeft dat het een van de moeilijkste wijnen is om de voorkeur aan te geven bij sommelieronderzoeken. Pinot Gris heeft een veel moeilijker te volgen geschiedenis, omdat het het afgelopen millennium zoveel namen had. Wat we wel weten, is dat de Pinot Gris-bessen nogal wat in kleur variëren, van lichtroze tot diep paars, vergelijkbaar met Pinot Noir.

Omdat Pinot Gris wordt gemaakt als witte wijn, staat het al lang bekend als witte wijn. Maar als je de schillen tijdens de fermentatie een tijdje laat staan, krijg je een echte ros-wijn zoals deze:

Fossil & Fawn is uw wijnmerk van Crowley Station Vineyards in Oregon en geloof het of niet, is Pinot Gris.

Pinot Gris heeft een groot potentieel in de wijnwereld van vandaag omdat het in een grote diversiteit aan stijlen kan worden verwerkt.

3 Hoofdstijlen Van Pinot Gris

Leer meer over Pinot Gris en hoe divers deze wijn kan worden bepaald door waar hij is verbeterd en waardoor hij is ontstaan.
3 hoofdstijlen van Pinot Gris

Pinot Blanc

Het minst besproken aantal van de beste 3 mutaties van Pinot is Pinot Blanc. Pinot Blanc is misschien wel de wijn die we voor ogen hebben als grote Pinot Grigio: mild, fruitig en met veel zuurgraad om van te watertanden. Ondanks de mogelijkheid in deze goede wijn, is hij nog steeds niet erg populair. Gelukkig betekent dit voorlopig dat Pinot Blanc een paar van de zeer uitzonderlijke waarde van alle Pinots biedt. Je vindt deze wijn vooral in Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

  • In Italië staat het bekend als Pinot Bianco of Weissburgunder en groeit het in het noordwesten, vooral in Alto Adige, waar het uitzonderlijke frisse witte wijnen maakt met tonen van citroen, bijenwas en honingraat.
  • In Oostenrijk heet het Weiburgunder en het rijpt goed uit het Arabische klimaat en je vindt het vermengd met druiven zoals Chardonnay en soms zelfs gerijpt op eikenhout om rijke romige smaken te creëren.
  • In Duitsland wordt Pinot Blanc Weiburgunder genoemd en groeit goed in warmere streken die niet geschikt zijn voor Riesling. Verwacht droge, lichte, frisse wijnen die van elke hete middag een genot zullen maken.
  • In Frankrijk is het de gebruikelijke witte combinatie van de Elzas en hoewel het niet wordt beschouwd als een van de grote witte wijnen van de Elzas, creëert het subtiel rokerige wijnen met bloemige perzikaroma’s.

Bronnen
Catalogus van druivenrassen en klonen gepubliceerd door ENTAV-INRA
Speciale dank aan Dr. William Gaffney op de princeofpinot.Com die ons zijn foto heeft laten zien.
Een meer geeky en complete lijst van alle Pinot Noir-klonen uit de eerder genoemde catalogus.