Keniaanse Koffiegids - Alles Wat U Moet Weten

In dit geval kun je veel leren over Kenia door de lens van Keniaanse koffiebonen. Van het lijden en de tragedie waarmee dit land te maken heeft gehad, tot hun momenten van overwinning, koffie is nooit ver verwijderd van het verhaal.

Laten we het hebben over de geschiedenis van koffie in Kenia, een paar smaaktonen bespreken, wat hun koffie uniek en speciaal maakt, en de impact die koffie op dit land heeft gehad.

Snelle feiten

  • Totaal koffieteeltgebied : ongeveer 170.000 hectare
  • Hoogteverschil 1,7 km tot 1,8 km langs berghellingen
  • Temperatuur : 15C-30C (15 C 30-C)
  • Bodem – Rode vulkanische grond in gebieden waar koffie het beste wordt verbouwd
  • Cultivar : Voornamelijk Arabica
  • Verwerking : Nat verwerkt
  • Smaaknotities : Heldere en fruitige smaken, rijke wijnachtige zuren en complexe tonen

Wat Maakt Keniaanse Koffie Speciaal?

Kenia deelt zijn noordgrens met Ethiopië, een ander land dat bekend staat om zijn koffie-export.

Koffiebonen uit verschillende delen van de wereld kunnen veel verschillen in smaak en kwaliteit hebben. Dit komt door factoren als de bodem, het klimaat, de hoogte, cultivars en technieken. In deze gevallen is er zeker enige overlap.

Het kostte Kenia meer tijd dan verwacht om een topkoffieproducent te worden.

Er zijn een aantal eigenschappen die u zult opmerken in deze bonen, waardoor u van een breed scala aan smaken kunt genieten.

Hoewel ze niet een van de grootste koffietelers ter wereld zijn, met een 16e plaats, produceren ze nog steeds meer dan 45.359.200 kg per jaar of meer, en exporteren ze bijna 95% daarvan! Maar in het grote geheel is dat nog steeds minder dan 1% van ’s werelds koffievoorraad.

De productie van films kan van jaar tot jaar veel veranderen. Dit is een groot probleem. We zullen echter een aantal van deze uitdagingen zo meteen aanpakken.

Groeicondities

Kenia is een geweldige plek om koffie te verbouwen. Sommige gebieden hebben zure bodems die kunnen worden gecombineerd met voldoende zonlicht en veel regen om hoogwaardige, productieve gewassen te garanderen. Veel van de koffie in Kenia wordt verbouwd op kleine boerderijen, vaak te zien op berghellingen.

Ondanks dat het maar een klein deel van de totale koffieproductie ter wereld uitmaakt, is Keniaanse koffie ook een van de meest gewilde. De productie is de afgelopen decennia gedaald als gevolg van stijgende vastgoedkosten en onbetrouwbare prijzen voor bonen.

Er zijn coöperaties en kleine boeren, maar ook grotere bedrijven.

Smaaknotities

Koffie uit Kenia kan een aantal genuanceerde smaken vertonen, vooral voor een getrainde smaakpapillen die goed oplet. Je zult hints van citroengras, bessen en bergamot opmerken. De smaken zijn helder met een diepe zuurgraad, maar je hoeft geen getrainde koffiekenner te zijn om de verschillen op te merken tussen een lekker kopje Keniaanse koffie en iets dat je misschien bij de drive-thru krijgt.

Hoe Het Wordt Verwerkt

Keniaanse koffie wordt voornamelijk nat verwerkt. De boeren kijken door hun planten wanneer het tijd is om te oogsten en kiezen de rode kersen. De huid wordt verwijderd en het vruchtvlees wordt eruit gehaald, waarbij het slijm achterblijft.

Een fermentatieproces duurt ongeveer anderhalve dag, waarbij de slijmstoffen worden verwijderd. Nu worden de bonen in de zon gedroogd en vervolgens van de boerderij gestuurd.

Keniaanse Koffieregio’s

Centraal – De centrale regio van Kenia’s koffie-industrie omvat Nyeri en Muranga, evenals Thika en Thika.

Oost : De oostelijke regio bestaat uit de hoger gelegen delen van Meru Central, Embu, Machakos, Tharaka en Makueni.

Kust : Het kustgebied van de Keniaanse koffieproductie omvat Taita Taveta.

Westem : De regio Westem omvat Kakamega, Vihiga en Bungoma.

Nyanza – Deze regio omvat zowel Nyamira en Nyabondo Plateau als Oyugis.

Een Korte Geschiedenis Van Koffie In Kenia

1889-1893

Volgens de legende begon Kenia toen koffie te verbouwen. Een congregatie van priesters bracht de planten over, zoals wordt aangenomen in veel andere koffieproducerende landen over de hele wereld.

Helaas brachten buitenstaanders meer dan alleen koffie naar Kenia, wat leidde tot tientallen jaren van slavernij, onderdrukking en ballingschap.

Dit markeert het einde van de Mau Mau-oorlog. Er was een lange, droevige periode waarin kolonisten in Kenia dicteerden wie wat mocht verbouwen, en pas daarna konden Kenianen hun eigen koffieplanten verbouwen in plaats van voor de Britse kolonisten te werken.

Lees Verder

In de afgelopen twee decennia zijn de beperkingen van de overheid versoepeld en hebben boeren meer vrijheid gekregen. Het lijkt erop dat de dingen veranderen na tientallen jaren van uitbuiting en misbruik.

De boeren kunnen de soorten bonen telen die ze willen, en ze kunnen hun eigen prijzen bepalen, per Kikwetu. Ze mogen ook deelnemen aan coöperaties. Zeker, er is altijd meer werk aan de winkel en er moet meer rechtvaardigheid worden bereikt.

Uitdagingen

Keniaanse koffieboeren staan voor een aantal uitdagingen, van plagen tot ziekten. Enkele van de meest opvallende plagen zijn:

Koffie Borer Kever

Dit kleine insect legt zijn eieren in de koffievrucht en houdt van dicht beplante gewassen en vochtigheid. Boeren zullen ervoor zorgen dat ze hun koffieplanten goed snoeien en na de oogst geen koffievruchten achterlaten. Dit kan een broedplaats zijn voor de insecten.

Nematoden

Deze kleine wormpjes houden ervan om de wortels van de koffieplant te besmetten, waardoor de plantengroei wordt geremd. Bepaalde cultivars zijn er meer resistent tegen dan andere.

Als het gaat om ziekten, zijn hier enkele van de belangrijkste waarmee ze worden geconfronteerd:

Bacteriële Bacterievuur

Hierdoor drogen de bladeren uit en sterven ze af, waardoor de plant geen goede voedingsstoffen uit de zon krijgt en kwaliteitsbonen produceert.

Koffie Roest

U kunt verspreiding voorkomen door speciale chemicaliën op de planten te sproeien.

Daarnaast zijn er nog enkele andere uitdagingen:

Prijswijzigingen

De prijzen zijn niet altijd stabiel, dus een oogst die ooit winstgevend was, kan geld verliezen als gevolg van prijsschommelingen. Dit maakt het moeilijker om vol te houden. Het is ook moeilijk om de productie van elk seizoen nauwkeurig te budgetteren en te voorspellen, omdat deze zo sterk kan fluctueren.

Tekort Aan Arbeidskrachten

Infrastructuur

Tijdens bepaalde periodes van het jaar is het op bepaalde wegen moeilijk om je te verplaatsen, waardoor het voor boeren moeilijk is om hun oogsten te vervoeren.

Laatste Gedachten

In een land dat een zeer moeilijke weg naar welvaart heeft doorgemaakt en nog een lange weg te gaan heeft, hopen we dat koffie dezelfde impact kan hebben als op andere plaatsen in de wereld. Kenia zit vol met hardwerkende mensen die gewoon betere kansen willen.

De dingen zijn in de loop der jaren verbeterd en de passie voor het leveren van een geweldige kop koffie blijft sterk branden. Overweeg de volgende keer dat u bonen koopt Keniaanse koffiebonen te exporteren.

Andere regio’s