Honing In Koffie. Een Voorbijgaande Rage Of De Gezonde Keuze?

Pak je een suikerzakje of twee zodra je een kopje hebt?

Moet je iets zoets aan je koffie toevoegen, ook al weet je dat het algemeen bekend is dat suiker niet de gezondste optie is?

Er zijn veel suikers: gewone witte suiker, bruine suiker, ruwe suiker en zelfs kunstmatige zoetstoffen. Je zou ook honing kunnen proberen. Het is zoet en natuurlijk!

Honing is een hippe en gezonde nieuwe manier om koffie te zoeten! Honing voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan je koffie en heeft veel gezondheidsvoordelen.

Honing versus suiker: zijn hogere calorieën beter?

De belangrijkste statistiek als het gaat om gezondheidsfeiten zijn calorieën. Calorieën zijn eenheden van energie. Te veel calorieën kan leiden tot gewichtstoename. Te weinig calorieën kunnen echter leiden tot gewichtsverlies. Gewone witte suiker heeft 16 calorieën per theelepel, honing heeft 23 calorieën per theelepel.

Deze cijfers zijn schijnbaar bedrieglijk. Hoewel suiker minder calorieën bevat, heeft het lichaam veel meer tijd nodig om te verwerken. Complexe suikers moeten worden afgebroken tot glucose of fructose voordat suiker kan worden gebruikt.

Honing daarentegen bevat glucose en fructose in de eenvoudigste vorm waardoor het gemakkelijker te verteren is. Het lichaam gebruikt de honingcalorieën als energie. De calorieën worden nu direct verbrand en niet omgezet in vet.

Bovendien heeft honing een veel lagere GI (glycemische index) dan suiker. Honing zorgt er niet voor dat de bloedsuikerspiegel onmiddellijk stijgt en daarna snel daalt. In plaats daarvan zullen ze langzaam stijgen en dalen. Hierdoor voelt het lichaam voller aan en kan overeten worden voorkomen.

Honing heeft een zoetere smaak dan suiker. Daarom is een theelepel honing niet genoeg om hetzelfde zoetheidsniveau te bereiken als een theelepel suiker.

Een halve theelepel honing is slechts ongeveer 11,5 calorieën. Dit is ongeveer 1/3 minder dan een theelepel suiker, maar toch worden vergelijkbare niveaus van zoetheid bereikt!

Gezondheidsvoordelen

Honing heeft een lage GI en veel vitamines. Vitaminen zijn onder meer vitamine A, vitamine C en B6, thiamine, niacine, riboflavine en pantotheenzuur. Mineralen zijn onder andere magnesium, kalium en calcium.

Honing is een antioxidant. Dit betekent dat het moleculen bevat die de oxidatie van andere moleculen zullen remmen. Dit helpt bij het voorkomen van celbeschadiging. Honing is ook een schimmeldodend, antibacterieel middel.

Honing is een eenvoudige koolhydraat die kan worden gebruikt om je een energieboost te geven. Omdat het een lage GI heeft, zorgt honing in koffie ervoor dat je aan de slag kunt zonder de crash! Het heeft ook niet de negatieve bijwerkingen van commerciële energiedrankjes.

Honing kan ook als huismiddeltje worden gebruikt. Honing kan worden gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, diarree, indigestie en maagklachten. U kunt het gebruiken om aanhoudende keelpijn of hoest te behandelen.

Honing in koffie doen zou een gezonder alternatief voor suiker kunnen zijn. Schop de witte suiker en voeg honing toe. Wat voor honing heb je nodig?

Soorten En Smaken Van Honing

Het is algemeen bekend dat honing door bijen wordt gemaakt, maar er zijn veel verschillende soorten honing. De bloemen die bijen bestuiven, bepalen het type honing en de smaak. Het toevoegen van honing aan koffie maakt het kopje niet alleen zoeter, maar voegt ook een andere smaakdimensie toe!

Honing is er in vele vormen. Hier is een lijst van de meest voorkomende honingsoorten met de bijbehorende smaak:

  • Acacia lichte en zoete honing met een klassieke honingsmaak
  • Alfalfa light met een milde smaak
  • Lindehout licht, met een sterke smaak
  • Bramen rijk en diep met een fruitige smaak op de achtergrond
  • Boekweit volle donkere honing met een sterke en kruidige smaak
  • Kastanje donker met een sterke en licht bittere smaak
  • Klaverlicht met een milde smaak
  • Eucalyptus donker en licht zuur met een vleugje mentholvuur
  • Wilgenroosje licht met een complexe smaak
  • Heather Amber met een scherpe bittere smaak en een licht zoete, rokerige afdronk
  • Lavendel amber van kleur met een licht zoete lavendelsmaak
  • Macadamia Nut donkere chocolade kleur met een zoete en nootachtige smaak en bloemengeur
  • Koolzaadgeel of melkachtig van kleur met een frisse bloemen- en fruitsmaak
  • Oranjebloesem lichte honing met een zoete bloemige citrussmaak
  • Palmetto mild, met een evenwichtige zoetheid
  • Zuurhout Zeer licht en aromatisch met een anijs- en kruidensmaak
  • Salie mild met een uitgebalanceerde zoetheid
  • Tupelo licht gouden honing met een zware body en een kenmerkende smaak
  • Wildflower lichte honing fruitige rijke smaak

Recepten: Caf Con Miel

Caf con Miel was oorspronkelijk Spaans voor koffie met honing. Deze drank gebruikt niet alleen honing om de smaak te zoeten, maar combineert ook andere kruiden om het kopje een warme en huiselijke smaak te geven. Het is gemakkelijk te maken.

U moet 3-4 porties maken met 2 kopjes Franse perskoffie, espresso of melk. 4 eetlepels honing, 1/8 theelepel vanille-extract, 1/8 theelepel kaneel en een scheutje nootmuskaat. Meng al deze ingrediënten in een pan en breng het op laag vuur aan de kook. Roer constant terwijl de honing oplost.

Serveer direct nadat de honing is opgelost. Relax en geniet. Vers gezette koffie is de beste keuze voor de beste resultaten.

Koffie Arabica Honing

Dat is geen typfout! Coffea Arabica is de officiële naam voor wat ook wel koffiehoning wordt genoemd. Dit is honing die van nature een koffiesmaak heeft. Coffea arabica-honing wordt niet kunstmatig op smaak gebracht door infusie. Het krijgt zijn koffiesmaak van nature uit de nectar van de koffieplant.

Koffieplanten zijn zelfbestuivend, dus bijen hoeven niet te bestaan om te overleven. Desondanks worden ze nog steeds aangetrokken door koffiebloemen. Studies hebben aangetoond dat bijen zich juist meer aangetrokken voelen tot planten waarvan de nectar cafeïne bevat!

Hoge niveaus van vitamine C en kalium worden gevonden in koffiehoning. Ook vind je tussen de 0,18 en 12,02 mg cafeïne per kilogram. Om dezelfde hoeveelheid cafeïne in één kopje koffie te krijgen, moet je ongeveer 7 kg koffiehoning drinken.

Koffiehoning lijkt veel op koffie, maar is donkerder van kleur en heeft een diepere smaak.

Probeer Honing In Je Koffie!

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van honing in plaats van suiker om dat extra beetje zoetheid aan je koffie toe te voegen. Honing is rijk aan vitamines en mineralen, heeft een lage GI en is een geweldige energiebron. Je zult niet aankomen door je zoetekauw te bevredigen!

Honing is gezond en er zijn veel soorten honing om uit te kiezen. Elk type voegt op zijn eigen manier een nieuwe dimensie toe aan je kopje!

Je kunt het zelf proberen. Voor een gezonde start van de dag kan honing aan je koffie worden toegevoegd.