8 Heerlijke Alternatieven Voor Cabernet Sauvignon

Vrijwel elke liefhebber van rode wijn heeft een speciaal plekje in zijn hart om klassieke Cabernet Sauvignon te krijgen. Het is zelfs zeer geliefd en werd pas onlangs ’s werelds meest aangeplante wijndruivensoort. Ondanks hoe goed gedistribueerde Cabernet Sauvignon is, is het verrassend moeilijk (en duur) om een mooie fles te verkrijgen. Dus om uw smaakpapillen te vergroten (en uw portemonnee te sparen), laten we eens kijken naar een paar minder bekende wijndruiven die geweldige opties zijn voor Cabernet Sauvignon.

Fruit-forward Alternatieven Voor Cabernet Sauvignon

Fruitforward Alternatieven Voor Cabernet Sauvignon

Wijndetails: Soepel, zwart fruit, weelderig, rond, fluweel, mokka, pruim Als deze woorden zingen voor een wijn die gevoeligheden drinkt, bekijk dan de volgende alternatieven voor Cabernet Sauvignon.

1. Heuvellandgoed/hooggelegen Merlot

Merlot kan net zo rijk en vol van smaak zijn als Cabernet Sauvignon, je moet alleen de juiste vinden. Houd je ogen open voor Merlot met een matige alcohol (meer dan 13,5%) en ongeveer 16 tot 24 maanden rijping op eikenhout. Meer alcohol en rijping op eikenhout zijn de basiskenmerken van een Merlot-wijn met een volle smaak. Een geweldige plek om Merlot-wijn met een rijkere stijl te vinden, is afkomstig van landgoederen op de heuvels. Wijnhuizen op grotere hoogte hebben de neiging om kleinere bloesems te creëren, waardoor wijnen met een intensere kleur en meer tannine ontstaan. Enkele voorbeelden van hooggelegen wijngaarden zijn de heuvels rond Napa en Sonoma Valley (zoals Diamond Mountain AVA, Howell Mountain, Clear Lake AVA). U kunt ook Walla Walla in de staat Washington en Mendoza, Argentinië bezoeken.

2. Nero DAvola uit Sicilië

De geweldige wijnrode druif Nero DAvola van Sicilië heeft zoveel potentieel en voor de prijs zult u ontdekken dat het de moeite van het bekijken waard is. De druif heeft vaak kenmerken van zwart fruit en kalkachtige tannines. Nero DAvola wordt vaak gemengd met andere druiven zoals Syrah, of een andere rode Frappato uit de buurt, waardoor de wijn lichter smaakt maar een langer einde heeft.

3. Touriga Nacional uit Portugal

Portugese droge rode wijnen komen steeds meer beschikbaar. Touriga Nacional is een zwarte druif die traditioneel wordt gebruikt bij het maken van Port, maar wanneer hij in een droge stijl wordt geproduceerd, krijgt hij smaken die sterk lijken op Cabernet Sauvignon. Enkele van de beste Portugese droge rode wijnen zijn Touriga Nacional gemengd met verschillende van die andere regionale variëteiten.

4. Malbec-Cabernet uit Argentinië

Malbec is een druivensoort die al zijn kracht in de eerste 5 seconden van het proeven uitstraalt. Maar als je zijn vluchtige, frontale persoonlijkheid combineert met een klein beetje echte Cabernet Sauvignon, zal de wijn zingen. Aangezien Argentinië momenteel de thuisbasis is van ongeveer 90 procent van ’s werelds Malbec, vindt u daar veel geweldige illustraties.

Accessoires voor leren wijn

Ongeacht uw wijnkennis, wij hebben de accessoires om uw wijnreis te verbeteren.

Kruidachtige Alternatieven Voor Cabernet Sauvignon

Wijn Trefwoorden: Tabak, vlezig, zwarte peper, paprika, rook, kruiden, grafiet, structuur Als deze woorden klinken als muziek voor uw wijndrinksmaak, bekijk dan de volgende alternatieven voor Cabernet Sauvignon.

1. Aglianico uit Italië

Aglianico groeit in het zuiden van Italië rond Campania en Basilicata. U zult merken dat deze wijn rijke tannines en een vlezige smaak bezit. Het is verbazingwekkend lang en complex in de mond en dat is precies wat het zo’n geweldig alternatief maakt voor hartige Cabernet Sauvignon. Zoek 6 jaar oude wijnjaren waar de tannines een beetje zijn gekalmeerd.

2. Lagrein uit Italië

Lagrein is een zeer fascinerende variëteit uit Noord-Italië in Alto Adige met tonen van zwarte peper en een goede zuurgraad. Het creëert wijnen met een opvallende gelijkenis met Cabernet Sauvignon. Net als bij Cabernet Sauvignon, moet u aandacht besteden aan wijnbereidingsmethoden om u aanwijzingen te geven over hoe gewaagd de wijn zal zijn, omdat Lagrein voor het grootste deel iets lichter van kleur en dichtheid zal zijn in vergelijking met Cabernet Sauvignon.

3. Monastrell uit Spanje

Rijk donker en vlezig zou de Monastrell (ook bekend als Mourvedre) uit Spanje zijn. Deze wijnen worden vaak jeugdig en fris verkocht, maar vanwege de warme groeiomstandigheden zijn ze meestal iets lager in zuurgraad waardoor ze weelderig en glad zijn in de afdronk. Hoewel Spanje een aantal van de best gewaardeerde Monastrell biedt, is het ook mogelijk om naar de Provence in het Bandol-gebied te kijken om een geweldige (maar duurdere) Franse editie te vinden.

4. Carmenere uit Chili

Chili staat bekend om het voortbrengen van wat mensen tegenwoordig beschouwen als de verloren druif van Bordeaux. Carmenere is erg hartig met smaken van paprika en zwarte peper. Omdat een wijndruif lichter van kleur blijft en een hogere zuurgraad heeft, zal hij eleganter overkomen dan Cabernet Sauvignon, maar sommige gevallen hebben een matige rijping op eikenhout waardoor ze rijk en weelderig zijn.

Waarom Smaakt Cabernet Sauvignon Zo Goed?

Laten we eens kijken waar het allemaal om draait bij Cabernet Sauvignon waar u gek van wordt.

Wat betekent de grafiek?
Fundamenteel heeft Cabernet Sauvignon de neiging om meer in je hoofd te blijven hangen. Dit aanhouden helpt de drinker om gedurende een langere periode veel verschillende elementen in de wijn te proeven. Overweeg de volgende keer dat u wijn proeft hoe een wijn op uw gehemelte bouwt.

  • Tannine komt binnen na de eerste uitbarsting van fruit
  • Het einde van een wijn kan het gevoel van zoetheid of zuurheid geven
  • Sommige wijnen hebben vrij weinig midden in de mond
  • Sommige wijnen worden in de loop van de tijd opgebouwd , een paar nemen af

Cabernet Sauvignon is eigenlijk een relatief nieuw druivenras wat betreft leeftijd, aangezien het pas ongeveer 350 jaar bestaat. Vergelijk dit met Muscat Blanc – in bijna 2000 jaar verschijnt Cabernet abrupt als een baby. Ondanks zijn jeugd hebben wijnen gemaakt met Cabernet-druiven genuanceerde smaken, fruit en durf die allemaal samenkomen om een wijn te maken die heel speciaal is.

Fruit

Cabernet Sauvignon heeft voornamelijk donkere fruitsmaken, waaronder:
aalbes, braambes, pruim, boysenbes, zwarte kers, bosbes, jam

Kruid, Specerij, Overig

Cabernet Sauvignon biedt naast fruit ook heel hartige smaken met de volgende genuanceerde smaken:
Munt, Zwarte Peper, Rode Paprika, Viooltje, Eucalyptus, Anijs, Laurierblad, Kaneel, Menthol, Kamfer

Tannine

De tannines in Cabernet Sauvignon zijn gedurfd, maar als ze goed worden gemaakt, zijn ze gemakkelijk aan te brengen:
ceder, tabak, schuurpapier, grind, bitterheid, donkere chocolade, grip, grafiet, houtskool

Eik

Cabernet Sauvignon rijpt op eikenhout om de gripvolle tannines van druiven glad te strijken en de wijn meer geconcentreerd te laten aanvoelen:
rook, vanille, kruidnagel, melkchocolade, fenegriek, gebrande koffie, stoffig, mokka