7 Ongebruikelijke Gefermenteerde Drankjes Van Over De Hele Wereld

Wijn en bier zijn niet de enige gefermenteerde dranken die er zijn. Laten we eens kijken naar enkele andere unieke gefermenteerde dranken van over de hele wereld. Deze dranken gebruiken andere ingrediënten dan druiven en hebben een intrigerende culturele geschiedenis. Het laat alleen maar zien, mensen houden er echt van om dingen te fermenteren.

7 Ongebruikelijke Gefermenteerde Drankjes Uit De Hele Wereld

1. Donkere Thee

Een samengeperste cake van Pu-erh donkere thee. Van Ignat Gorazd
Donker gefermenteerde theekleur

. Door Ignat Gorazd

Donkere thee

  • Herkomst: China
  • Wat kan het zijn? Gefermenteerde thee.
  • 0% alcohol

Donkere thee is een gefermenteerde thee in China. Om het te kunnen maken, worden de theebladeren gerold en sudderen, waarna de thee buiten wordt gelaten om gedurende een tijdsperiode (soms tot meerdere jaren!) te fermenteren. De theebladeren worden uiteindelijk zwart en worden gewoonlijk samengeperst tot sandwiches. Pu-erh is verreweg de bekendste donkere thee uit de provincie Yunnan in China. Pu-erh-theesoorten zijn er in twee stijlen: gefermenteerd (ook bekend als rijp) en ongefermenteerd (ook bekend als rauw).

De Chinezen zijn van mening dat donkere thee een remedie is voor veel voorkomende gezondheidsproblemen. Wanneer thee wordt gefermenteerd, veranderen de smaken in rijkere, rondere texturen die soms worden beschreven als smakend als gedroogde groene gebruiken.

2. Basis

Flessen van Basi source

Basi aardewerk fermentatie potten. Oorsprong

basis

  • Herkomst: Filipijnen
  • Wat kan het zijn? Gefermenteerd suikerriet
  • 10-16 procent alcohol
  • Halfzoet

Basi is intrigerend omdat het gefermenteerd is vergelijkbaar met wijn, maar gemaakt met suikerriet. De traditionele manieren om Basi te verdienen variëren, afhankelijk van de regio, maar het basisidee is dat suikerrietsap wordt gekookt en gemengd met samac-bladeren en verschillende basten. De bladeren bevatten verhoogde niveaus van wijngist, Saccharomyces cerevisiae, die ertoe leiden dat het suikerrietsap gaat fermenteren. Na de fermentatie rijpen de Basi-wijnen over het algemeen 6-12 weken in aardewerken vaten. De beste Basi zijn ongeveer 10 decennia oud. Basi wint elk jaar ongeveer een procent alcohol.

Basi heeft een zure en zoete smaak met een bitterheid die afhankelijk is van de gebruikte bast.

3. Kwas

Een kopje Kvass-bron

Kvass drinken ergens in de oorsprong van Rusland

Kwas

  • Bron: Rusland, Litouwen (enz.)
  • Wat is het? Gefermenteerd Roggebrood
  • 1 procent alcohol
  • Een beetje zoet

Kvass is gefermenteerd roggebrood dat af en toe wordt gezoet of op smaak wordt gebracht met munt en fruit. In Rusland is het op de markt gebracht als het patriottische alternatief voor cola. Kvass is bruisend en heeft een moutige smaak en de meeste fabrikanten maken het ook een beetje zoet. Hoewel het niet wordt beschouwd als een alcoholische drank, bevat het ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol als kombucha.

4. Kefir

Kefir is een snel gefermenteerde drank gemaakt met melk en kefirkorrels. Herkomst

Kefirkorrels met magische eigenschappen. Oorsprong

Kefir

  • Herkomst: Noordelijke Kaukasus (Rusland)
  • Wat is het? Gefermenteerde melk
  • 1 procent alcohol
  • droog

Kefir is gefermenteerde melk gemaakt van iets dat bekend staat als kefirkorrels, een levende kefirstarter. Kefir is een snel gefermenteerde drank die binnen een dag na toevoeging van kefirkorrels aan gewone melk kan worden gemaakt. Gedurende honderden jaren werden kefirkorrels als een geheim door elite-huishoudens doorgegeven voordat de All Russian Physicians Society ongeveer 5 kg de granen om commerciële Kefir te maken.

Momenteel worden er kefirproducten aangeboden in de VS of je kunt kefirkorrels kopen om je eigen te maken.

Ga Van Beginner Tot Expert

Accessoires en tools die je helpen je eigen kennis uit te breiden.

5. Toddy

Een typische manier waarop grog wordt geserveerd. Bron

Een grogwinkel in Kumarakam, Kerala, India oorsprong

Grog

  • Bron: Azië, Afrika en India
  • Wat kan het zijn? Gefermenteerd Palmsap
  • 3-6% alcohol
  • halfzoet

Toddy, of Kallu zoals sommigen het noemen, is palmsapwijn. Het komt veel voor in India, Zuidoost-Azië en Afrika. Many Toddy wordt snel geserveerd, binnen ongeveer 24 uur nadat het is gemaakt, waardoor het een zeer sappige, vers gefermenteerde smaak krijgt. Het staat bekend om zijn sterke geur. Sinds de Toddy blijft, blijft hij gisten en wordt uiteindelijk zuur en zuur.

Palmwijn is niet lang houdbaar.

6. Makgeolli (Makkoli)

Makgeolli wordt geserveerd in kommen. Herkomst

Veel merken van Makgeolli bestaan nu dankzij deze hernieuwde interesse in 2009 de

Japanse premier Hatoyama Yukio en de Koreaanse president Lee Myung-bak heffen Makgeolli-bekers op. Bron

Makgeolli

  • biografie: Korea
  • Wat kan het zijn? Gefermenteerde Rijstwijn
  • 6-8 procent alcohol
  • droog

In Korea groeit Makgeolli snel in populariteit. Hoewel Makgeolli een lange Koreaanse boerentraditie is, is het nog maar net toegankelijker en gerespecteerder geworden. Er is zelfs een Makgeolli-sommelier die de gewoonte leert om de gefermenteerde wijndrank te maken als onderdeel van een Koreaans erfgoedprogramma. Makgeolli is een heel stuk dichter bij bier in zijn eigen stijl en alcoholgehalte.

Traditioneel wordt Makgreolli geserveerd in een kopje, zodat je het kunt roeren om het wit en troebel te houden.

7. Huangjiu (ook Bekend Als Shaoxing-wijn)

Shaoxing in een niet-traditioneel wijnglas. Originele

Conventionele verzegelde Shaoxing containers. Oorsprong

Huangjiu

  • biografie: China
  • Wat kan het zijn? Chinese Rijstwijn
  • 13-16% alcohol
  • droog snoep

Het meest bekende type Huangjiu is door de oostelijke provincie van China in een regio genaamd Shaoxing. Shaoxing wordt veel gebruikt bij het koken, maar kan ook als aperitief aan het begin van een maaltijd worden geserveerd. De uitdrukking Drunken Chicken beschrijft het gebruik van Shaoxing-wijn bij het koken. Er zijn veel verschillende stijlen Chinese rijstwijn, waaronder een verouderde versie die jarenlang in traditionele, oosterse verzegelde manden wordt bewaard.

De droogste Shaoxing heeft geen restglucose en de zoetste heeft bijna 200 g per liter!