Zeg Hallo Tegen Chenin Blanc

Als witte wijnen opnieuw een hoogtijdagen gaan beleven, begint dat vandaag. Terwijl critici zich de laatste tijd bezig houden met rode wijnen, hebben witte wijnen een stille revolutie ontketend, waarbij nieuwe drinkers kennis hebben gemaakt met droogstijlen met dezelfde verkoelende frisheid van een ijskoud biertje minus de koolhydraten.

De voordelen van witte wijnen zijn talrijk: ze zijn over het algemeen lichter in alcohol, dus ze passen bij een ongelooflijk breed scala aan voedsel, en, qua prijs-kwaliteitverhouding, ze zijn goedkoper dan rode wijn. In deze categorie zijn ongekookte Chardonnay en Sauvignon Blanc volop aanwezig, maar er is een andere witte wijn die veel meer aandacht verdient dan hij momenteel krijgt.

Chenin Blanc is een verbeterde over de hele wereld, met name uit de Loire-vallei van Frankrijk en Zuid-Afrika. Het mooie van dit assortiment is de diversiteit aan stijlen, van mousserende wijnen en magere, droge witte wijnen tot snoep, gouden nectars en cognac.

In Zuid-Afrika is Chenin Blanc de meest aangeplante wijndruif en in de afgelopen decennia is er veel moeite gedaan om te onderzoeken hoe de Zuid-Afrikaanse Chenin kan concurreren met de beste ter wereld. Wat echt cool is, is dat hoewel Zuid-Afrika geweldige Chenin Blanc-wijnen produceert (vooral van oude wijngaarden), de tarieven nog steeds redelijk concurrerend zijn. Dit is een prachtige plek om naar waarde te zoeken.

De Beste Wijngereedschappen

Een moderne methode om een nietalcoholische wijn te maken

Van beginner tot professional, de juiste wijntools zorgen voor de beste drinkervaring.

Uit de warmere Loire-vallei van Frankrijk kan de rijpheid van Chenin Blanc zo onregelmatig zijn dat de druiven vaak met de hand worden geselecteerd in opeenvolgende passages door de wijngaard. De hoge zuurgraad, minder rijpe bessen vormen een uitstekende basis voor mousserende wijnen. Vervolgens worden de rijpere druiven gebruikt van de rijk aromatische, off-dry stijlen. Op het einde, aan het einde van het oogstjaar, zijn de laatst geplukte druiven meer dan rijp of veranderd met edele rotting, die zich concentreert op de druivensuikers, wat rijke smaken geeft van sinaasappelmarmelade, gember en saffraan. Deze druiven uit de late oogst gaan over in de beroemde zoete wijnen van de regio, waaronder Quarts de Chaume en Bonnezeaux.

Ga Wat Chenin Blanc Drinken

Je huiswerkopdracht: kies een stijl Chenin Blanc die bij je past, zoek een fles en ga hem proeven. Hier is de lijst met stijlen om te overwegen:

  • Sprankelend: Brut (droog) of Demi-Sec (fruitig en off-dry) zouden de primaire mode zijn. Houd je ogen open voor een Methode Traditionelle Vouvray uit Frankrijk of zelfs een Cap Classique uit Zuid-Afrika.
  • Lean and Dry: Terug in Vouvray worden droge ontwerpen gelabeld als Sec en in Zuid-Afrika vindt u over het algemeen een zoetheidsindicator op het achterste label. Deze wijnen zijn zuur, mager, mineraal en soms een beetje rokerig.
  • Aromatisch en Off-Dry: Het weelderige design van Chenin dat ruikt naar een boeket bloemen en vers gesneden mango. Deze stijl is misschien wel de meest populaire over de hele wereld, in de Verenigde Staten helemaal tot Nashik, India. In Vouvray gebruiken fabrikanten vaak de woorden Tendre om het ontwerp aan te duiden.
  • Gouden nectar: De zoetste mode voor dessertwijnen is meestal verkrijgbaar in de Loire-vallei van Frankrijk, inclusief de regio’s binnen de Cteaux du Layon, of wijnen met het label Moelleux uit Vouvray.