De Kunst En Wetenschap Achter De Chemex

Als termen als stijlvol en volledige controle een positieve reactie bij u uitlokken, kan de Chemex binnenkort uw favoriete koffiezettool zijn.

Het werd uitgevonden in 1941 en is vandaag de dag nog steeds enorm populair. De belangrijkste reden hiervoor is dat het natuurlijk zeer goede koffie maakt.

Maar ook door zijn elegante uitstraling en het gemak waarmee je koffie zet en extreme controle hebt over het proces. De Chemex is een geweldige keuze voor diegenen die graag naar hun koffie kijken terwijl ze aan het brouwen zijn.

Ontwerp En Bouw

Deze brouwer is gemaakt van glas en heeft een zandlopervorm waardoor de brouwers het hele proces kunnen zien. Terwijl het klassieke ontwerp een houten handvat in het midden heeft, gebruikt het ontwerp met glazen handvat een glazen handvat.

Het handvat is er in verschillende kleuren, in de houten variant. Beide series hebben een string van ongelooide huid aan het handvat.

De Chemex is zo elegant en stijlvol dat hij te zien was in het Museum of Modern Art in New York City. De Chemex maakt deel uit van een lange geschiedenis die kunst en koffie met elkaar verbindt.

De Chemex is eenvoudig van constructie en maakt gebruik van een borosilicaatglas dat licht doorlaat. Het is bestand tegen hoge temperaturen en is gemakkelijk schoon te maken.

De combinatie met het houten of glazen handvat maakt het prachtig om alleen te zien en nog meer tijdens het zetten van koffie. Het is evenzeer een kunstobject als een koffiebrouwer.

Warm En Koud Brouwen

Het eigenlijke brouwen met een Chemex is tegelijkertijd eenvoudig maar ingewikkeld. De Chemex behoort tot de categorie overgieten. Dit is een type zetsysteem waarbij heet water over gemalen koffie wordt gegoten. Daarna wordt het gefilterd en op de bodem verzameld.

Dan is de koffie klaar om te drinken.

Deze apparatuur heeft geen elektriciteit nodig. waardoor ze gemakkelijk overal kunnen worden gezet en bij je kunnen worden gedragen, maar ze kunnen je koffie ook niet warm houden.

Koffie-experts hebben de neiging om hun koffie binnen enkele minuten op te drinken. Deze brouwers, zoals de Chemex, zijn ontworpen voor dit soort snelle consumptie.

Hoe werkt het eigenlijk? Om ermee te brouwen heb je wat accessoires en je favoriete koffiebonen nodig.

  • Een weegschaal om te wegen, om de koffie-waterverhouding nauwkeurig te berekenen
  • Een molen, om de koffiebonen vlak voor het zetten te malen
  • Een waterkoker, in het bijzonder een zwanenhals, wordt gebruikt om het gieten van heet koffiewater nauwkeurig te sturen.
  • Chemexs gebonden filter, speciaal ontworpen voor dit koffiezetapparaat
  • Een thermometer kan worden gebruikt om de temperatuur van het water te bepalen, zodat u de volgende keer de uiteindelijke koffie kunt herhalen.

Brouwen met een Chemex is extreem veelzijdig omdat het handig is om last-minute aanpassingen te maken tijdens het brouwproces. Er bestaan veel verschillende methoden om met een Chemex een perfecte kop koffie te zetten.

Ze worden hier niet allemaal behandeld, want dat zou teveel werk zijn. Het is het beste om te beginnen met de Chemex en dan verder te gaan om alle mogelijkheden te verkennen.

  • Plaats het papieren filter in de Chemex
  • Maak het filter nat met heet water. Gooi het water weg
  • Doe de koffiemalen in het filter.
  • Schud de Chemex een beetje om de grond gelijk te maken
  • Begin in concentrische cirkels vanuit het midden, werk naar de randen toe en giet dan het hete water. Dit is een term die verwijst naar het vrijkomen van kooldioxidegas door de koffie wanneer deze in contact komt met heet water.
  • De hoeveelheid water die voor de bloei wordt gebruikt, moet ongeveer het dubbele zijn van de koffie
  • Nadat de bloei is geëindigd, blijft u het water in kleine doses gieten
  • Zodra het schenken is afgelopen, laat u de gezette koffie volledig in de bodem van de Chemex . druppelen
  • Geniet van je koffie door hem in een kopje te schenken

De veelzijdigheid van de Chemex was iets dat we zeiden, en het kan ook dienst doen als cold-brew koffiebrouwer. De brouwmethode is niet veel anders dan hierboven, maar eenvoudiger:

  • Meet ongeveer 50 g gemalen koffie af (voor een
  • Zet de koffie op de bodem van de Chemex. Geen filters
  • Meng het water op kamertemperatuur met het mengsel. Roer het mengsel
  • Dek de bovenkant van de Chemex af om koud brouwen te voorkomen
  • Laat de koffie tussen de 12 en 24 uur trekken, eventueel in de koelkast
  • Als de extractietijd voorbij is, gebruik je een papieren filter over een grote kan of fles en giet je de cold brew koffie van de Chemex erin
  • Het kan even duren voordat de koffie door het filter is gegaan. Gebruik een theelepel om het terrein te verplaatsen. De koffie zal dan sneller stromen.
  • Bewaar in de koelkast of serveer direct

Zoals u kunt zien, kan de Chemex zowel als warme als koude brouwer worden gebruikt. De kwaliteit van de gelijmde papieren filters en de methode geven de voorkeur aan licht en medium gebrande koffiebonen.

Dit zorgt voor zeer heldere, schone en knapperige brouwsels die niets van de oorspronkelijke kenmerken van deze gebrande soorten verliezen.

Het werkt ook geweldig voor donkerder gebrande koffie, maar het heeft de neiging om lichtere kopjes koffie te produceren, zoals bij gebrek aan body. Dit is niet wat je wilt van bonen die donker gebrand zijn.

Zowel De Voor- Als Nadelen

Laten we nu kijken naar de voor- en nadelen van de Chemex. De esthetiek en de geweldige koffiekwaliteit zijn de belangrijkste voordelen. De draagbaarheid en lage kosten zijn twee andere voordelen.

Het heeft geen elektriciteit nodig. Het is gemakkelijk overal te plaatsen en is gemakkelijk genoeg voor iedereen te gebruiken. U heeft volledige controle over het extractieproces door de grootte van de grond, de watertemperatuur en de manier waarop u giet te veranderen.

Snelheid en beweging.

Maar er moet rekening worden gehouden met een paar nadelen. Glas is mooi, maar kan helaas gemakkelijk breken als het valt.

Hoewel de Chemex een leven lang meegaat, moet hij met zorg worden behandeld.

Het is geen apparaat voor wie graag grote hoeveelheden koffie zet en die in een paar uur drinkt: hij kan de koffie helemaal niet warm houden. Het maakt gebruik van eigen filters, waardoor uw keuzes in dit opzicht worden beperkt.

Zoals eerder vermeld, geeft de Chemex de voorkeur aan koffie met een heldere, lichte body en een lage intensiteit. Liefhebbers van sterke espresso’s of Franse persen kunnen de koffie zwak of onsmaakvol vinden.

Het is gewoon een andere manier om koffiebonen te zetten die bepaalde eigenschappen verbetert. Chemex is niet de beste keuze voor donker gebrande koffie, koffie met veel schuim of intense koffie.

Voor Wie Is De Chemex Bedoeld?

Terwijl het zetten van een kopje koffie met de Chemex eenvoudig genoeg is, is het zetten van een uitstekende koffie een taak die veel oefening vereist. Door de grote opening van de Chemex en de afhankelijkheid van de juiste koffie/water verhouding is het lastig om fouten te maken.

Het verschil tussen een goede kop koffie of een gemiddelde kop kan zo klein zijn als een beetje te veel water.

De juiste maalgraad is essentieel voor een Chemex, nog meer dan bij andere methoden. Het wordt aanbevolen om een koffiedagboek te gebruiken en alle parameters van uw brouwsels op te schrijven om te weten wat er mis is gegaan met een bepaalde koffie.

Als je geen tijd wilt besteden aan het leren en experimenteren over koffie en hoe het wordt geschonken, koop dan geen Chemex. Dit laatste punt kan ook als een voordeel worden beschouwd, omdat leren over koffie buitengewoon interessant en leuk kan zijn.

Het is aan jou om te beslissen of je van snelle en gemakkelijke brouwsels houdt, of dat je liever leert van de fouten en de volgende keer betere maakt.

Absoluut de Chemex is een uitstekende keuze voor wie houdt van licht gebrande koffie, zure en heldere kopjes koffie. Deze brouwer is voor degenen die meer willen weten over hun koffie.

Hoe het brouwproces precies kan worden aangepast om het optimale resultaat te krijgen voor hun voorkeuren en smaken. Voor wie de tijd wil nemen om na te denken voor een brouwsel.

De Chemex is zowel kunst als koffieritueel in één, en mensen die beide waarderen, kunnen er een goede investering in doen.

Chemex is niet voor degenen die van hun koffie houden zoals ze dat willen, zonder zich zorgen te maken over andere parameters of iets te leren.

Het kan u alleen een geweldige leerervaring en herhaalbare resultaten opleveren als u de tijd neemt om te leren en uw experimenten te noteren. De Chemex kan eerder dan verwacht in je keukenla belanden als je geen zin hebt om te leren.