Wat Zijn Cultwijnen Precies?

Cultwijnen zouden de duivenbloedrobijn van de wijnwereld zijn. Ze zijn opgeslokt door een soort puzzel en vreugde die alleen verzadigd kan worden door ze te proeven. Natuurlijk is het een beetje een dilemma om een cultwijn te proeven, omdat het aanbod zo laag is dat zelfs sommige kopers met diepe zakken berooid raken. Dit, op zijn beurt, schiet de prijs omhoog, waardoor de populariteit van de wijnen toeneemt en dan stijgen de kosten meer, begrijp je.

Het interessante van cultwijnen is dat je vaak heerlijke opties naast de deur zult vinden (soms vrij letterlijk). Omdat zoveel van een goede wijn in de wijngaard wordt gemaakt, kunnen vergelijkbare wijngaarden in precies dezelfde regio even uitstekende wijnen produceren door de handen van een goede wijnmaker. In zekere zin zijn cultwijnen dus nuttig om een verwijzing naar een mogelijke kwaliteit van een regio te presenteren. Houd hier rekening mee bij het zoeken naar geweldige nieuwe wijnen.

Laten we slechts zeven bekende rage-wijnen verkennen en begrijpen wat ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze een cultstatus hebben. Zodat je het weet, er zijn er nog honderden te ontdekken, waarvan er nog een paar wachten om gevonden te worden!

  • Wijn: Cabernet Sauvignon

Een van de vele cult Cabernet-wijnen uit Napa die gewoon de meest besproken (en minst geproefde) Cabernet van de hele wereld zou zijn. Screagle is een Cabernet Sauvignon, maar de mix gebruikt meestal ongeveer 90 procent Cabernet Sauvignon met een klein beetje Merlot en Cabernet Franc om het in evenwicht te brengen (dat is prima om te doen, de minimumvereiste in de VS is 75% voor een single- cepagewijn). Zelfs critici genieten van de complexiteit ervan, beoordelen de wijnen altijd in het bovenste 2 percentiel met proefnotities van zoete rode bessen en cassis tot stenen, bloemen en salie.

Ga Van Beginner Tot Expert

Tools en accessoires waarmee u uw kennis kunt uitbreiden.

Aan de oostkant van de Oakville Sub-AVA (waar de wijngaarden van Screaming Eagles zich bevinden) vindt u vele naburige wijnmakerijen zoals Rudd, Dalla Valle, Vine Cliff, Joseph Phelps om er maar een paar te noemen. Deze wijnen zijn niet goedkoop (de meeste in het assortiment), maar veel bevinden zich op exact hetzelfde mooie rode, vulkanische land van East Oakville.

  • Wijn: Syrah, Rhne Style-melanges (en meer)

Potentieel de meest cultische cultwijn, aangezien elke klassieker een totaal andere wijn produceert met een geheel nieuwe titel (en gekke nette fles). Het project is het handwerk van de Oostenrijkse importeur Manfred Krankl uit Los Angeles samen met zijn vrouw Elaine. Na wat experimenteren en samenwerken met andere uitstekende wijnmakers in Santa Barbara, vonden ze hun niche met Rhne-variëteiten en na een uitbarsting van kritische beoordeling in 1994, zijn ze sindsdien een cultfavoriet geworden. De wijnen zijn vaak intense, inktzwarte wijnen op basis van Syrah of Grenache (evenals een paar witte Rhnes). Van binnen zijn ze net zo gedurfd als op het etiket.

In Santa Barbara (en ook Paso Robles!) ontdek je veel verborgen juweeltjes en nieuwe wijnmakers die precies hetzelfde dragen en nu voor iets heel anders.

Mollydooker

  • Gebied: McLaren Vale, Zuid-Australië
  • Wijn: Shiraz (ook bekend als Syrah)

Een nuchter stel in een nuchtere regio ten zuiden van Adelaide, Zuid-Australië, begon een wijnmakerij die zich richtte op het creëren van onbeschaamd gewaagde en weelderige Shiraz-wijnen, in wezen de wijnversie van chocolade. De set adviseert zelfs om de fles na het openen te schudden (decanteren op hoge snelheid!). Hoe ongebruikelijk Mollydooker ook is, hun luxe Shiraz-wijnen worden vergeleken met deze best-of-the-best in de meest high-end Shiraz-appellatie: Barossa Valley.

Over het algemeen zijn er 9.400 hectare aan weelderige Shiraz-wijnstokken in McLaren Vale en nog veel meer producenten om te verkennen.

  • Wijn: Pinot Noir

De duurste (en meest vervalste) wijn ter wereld komt van een zeer kleine appellatie in het midden van de Cte dOr (gouden helling). Wijnen worden het best gedronken nadat ze tientallen jaren verouderd zijn en dus wordt DRC verzameld en verhandeld als een voorraad. Aangezien niemand zelfs DRC meer drinkt, zou je kunnen stellen dat deze wijn is overgegaan van cultwijn naar goddelijk.

Pinot Noir in de Cte de Nuits is zeker de moeite waard om te ervaren, vooral bij geweldige jaargangen. Er zijn 4 graden van superieure classificatie om te begrijpen en de beste recente jaargangen zijn 2012, 2010, 2009 en 2005.

Tenuta dellOrnellaia Masseto

  • Gebied: Bolgheri, Toscane, Italië
  • Wijn: Merlot

Het is enigszins verrassend om te zien dat een van de meest cultische wijnen van Italië een Franse selectie is, maar misschien was het de bedoeling dat Merlot in Toscane zou worden ontwikkeld. Omdat de wijn geen Italiaanse druif is, heeft hij de hoogste DOCG-wijnclassificatie van Italië niet gekregen. Gelukkig begon een politicus te verwijzen naar deze vreemde maar heerlijke Franco-fied wijnen (beginnend met Sassacaia) als Super Tuscans en de titel bleef hangen.

Bolgheri, en Toscane als geheel, heeft verschillende producenten die alternatief voor Sangiovese-druiven gebruiken van Cabernet Franc tot Syrah natuurlijk, de bovengenoemde Merlot). Een ander ding om op te merken is dat er meer gebieden zijn waar de Franco-fying wordt uitgevoerd dan alleen Toscane. Colli-Euganei (in Veneto) en Lazio hebben bijvoorbeeld allebei supergrote wijnen.

Bruno Giacosa Red Label Barolo

  • Gebied: Barolo, Piemonte, Italië
  • Wijn: Nebbiolo

Als Veuve Clicquot Champagne bekend is met zijn eigen gele cabinelabel, dan zou Giacosa bekend moeten staan om zijn ketchup-rode label. Dit zeer speciale label is voor de Nebbiolo-wijnen van Riserva-niveau in het hoofdgebied van Piemonte. De wijnen komen slechts een paar keer per decennium uit vanwege strikte selectie en verouderingseisen. Dit is echt een van de weinige cultwijnen in Barolo.

Nebbiolo van Barolo is intens. Het ruikt naar zoete rozen en desserts, en ook in de mond heeft het genoeg tannine om de binnenkant van je mond collectief te hechten. Hoewel Barolo niet kan worden nagebootst, zult u andere Nebbiolo-producerende appellations vinden die het proberen waard zijn, waaronder de naburige Barbaresco en Roero.

  • Wijn: Tempranillo

Sinds het winnen van prijzen op de Wereldtentoonstelling van 1929, zijn Vega Sicilias-wijnen een Spaanse cultklassieker geworden. De originele wijn is gemaakt door meestal Tempranillo (over het algemeen rond de 80%) te mengen met Bordeaux-variëteiten. De Unico-botteling is een Gran Reserva Ribero del Duero, wat betekent dat hij minimaal 60 maanden rijpt met 24 van de maanden. De wijn is intens tanninerijk bij lancering, maar wanneer hij 20 jaar rust, vertoont hij lagen van rood en zwart fruit met een zachte steenachtige mineraliteit.

Grote op Tempranillo gebaseerde wijnen krijgen nu pas grip (zoals het gebied van Rioja), daarom is deze plek absoluut de moeite waard om te smeken om geweldige wijn.