Italiaanse Wijnetiketten Lezen

Delen van een Italiaans wijnetiket

Italiaanse wijnlabels zijn zeer gevarieerd in hoe ze eruit zien. Gelukkig is er een specifieke reeks tips en informatie die u proactief kunt opzoeken om te bepalen wat het precies is. Probeer de volgende keer dat u een Italiaans wijnetiket verbaast, de volgende kenmerken te identificeren:

  • Wijntype Dit kan op 1 van de 3 manieren worden geïdentificeerd (zie hieronder)
  • Regio Het gebied of subregio zal altijd naast het classificatieniveau liggen
  • Classificatie (DOCG, DOC, IGT, Vino da Tavola)
  • Wijnnaam Dit is nooit naast de classificatie en geeft vaak aan dat de wijn een blend van druiven is, zoals in het geval van een Supertuscan-wijn.
  • Naam producent Italiaanse wijnhuizen gebruiken vaak woorden als Tenuta, Azienda, Castello of Cascina in hun titel (zie meer voorbeelden hieronder)

Weet niet? Het kan Sangiovese zijn

Sangiovese is de meest aangeplante druif voor rode wijn in Italië en wordt daarom onder vele namen en benamingen begrepen en is de belangrijkste druif in veel regionale wijnen. Als je ooit in de war bent, kun je een fantastische schatting maken en zijn Sangiovese zeggen en veel vaker wel dan niet heb je gelijk.

3 Manieren Waarop Italianen Wijnsoorten Labelen

Italianen hebben 3 verschillende methoden om u te vertellen welk type wijn uit de fles komt. Ze zullen ofwel de:

  • Druivensoort zoals in Montepulciano dAbruzzo of Sagrantino di Montefalco

Ga Van Beginner Tot Professional

Accessoires en tools die je helpen je kennis uit te breiden.

Allereerst, elke keer dat een druivenras wordt gezegd, wordt het meestal genoemd in verband met een regio. Dus in het geval van Barbera dAlba is dit hoogstwaarschijnlijk een druivensoort omdat het Barbera of Alba is. Er zijn een paar voorbeelden zoals Vino Nobile di Montepulciano waar Vino Nobile een synoniem is van Sangiovese. Maar als je ziet dat een di of zelfs een d het meest waarschijnlijk een druif is. Er zijn meer dan 350 officiële druivenrassen in Italië, dus sla jezelf niet voor de gek als je nog niet van allemaal hebt gehoord.

Als het gebied op het label staat, vindt u altijd een classificatie achter de regionaam. Dus een fles die per regio/subregio wordt genoemd, zal bijvoorbeeld Chianti zeggen met alle woorden Denominazione di Origine Controllata e Garantita ernaast. Dit betekent dat de wijn op de classificatie vertrouwt om u te vertellen wat erin zit. Dus bijvoorbeeld Chianti moet minimaal 80 procent Sangiovese bevatten. Aangezien de regionale titels grotere regio’s bestrijken, worden de classificaties strenger en zijn de wijnen meestal een aantal van de zeer populaire druiven uit het gebied. Als je wilt weten wat de meest bekende druiven per regio zijn, kijk dan eens naar de Italiaanse wijnregiokaart.

Je kunt altijd zien of het een wijn met een
naam is door waar de locatie van deze titel op het label staat. De naam staat nooit naast de wijnclassificatie. Voor alle duidelijkheid , de meest voorkomende classificatie voor
benoemde wijnen is IGT. Dit betekent dat producenten zowel Italiaanse als niet-Italiaanse druiven in hun wijn kunnen gebruiken (zoals Merlot). Sommige genoemde wijnen hebben een extra
regionale titel op het label (die zich vlak bij het classificatieniveau zou kunnen bevinden). Dit kan betekenen dat het onder de vereisten van de regionale naam valt en in sommige gevallen een mix is van de gebieden waar de meeste geplante bloemen bloeien.

Gemeenschappelijke Italiaanse wijnetiketwoorden gedefinieerd!

Poggio Betekent berg of verhoogde ligging. Sinds de Romeinse tijd zijn veel wijnmakerijen in heel Italië gelegen op hellingen of heuvels en dit is waarschijnlijk waar de term is ontstaan Tenuta Landholding of eigendom. Meestal verbonden met de locatie van de wijngaard of het wijndomein. Vigneto wijngaard Castello Vergelijkbaar met het woord kasteel in Frankrijk voor wijndomein. Veel van de Castello in Italië zijn verbonden met een vroeg kasteel. Cascina Winery Cantina Winery Fattoria Wijnboerderij Azienda Company Superiore Over het algemeen geassocieerd met een regionale titel en geeft een hoge excellente aanduiding aan, over het algemeen met een kleine verhoging van het minimum alcoholgehalte (met druiven van hogere kwaliteit). Classico Een klassieke zone binnen een bepaald gebied. Dit betekent niet dat de wijn beter is, alleen dat het uit een klassiek wijnbouwgebied komt.Riserva Een wijn die langer heeft gerijpt dan de normale variant van dezelfde benaming. Veroudering verandert van denominatie naar denominatie, maar over het algemeen is het ongeveer een jaar langer.