Gewrztraminer is typisch een van de eerste wijnen die na het jaar in het vroege voorjaar wordt gepubliceerd. Als je dol bent op door kruiden aangedreven keukens zoals Thais, Indiaas en Arabisch eten, vind je Gewrztraminer voor een ideale match. Je kunt meestal een goede fles kopen voor rond en een uitzonderlijke Gewrztraminer voor 22.

  • Gewrz: Spice
  • Traminer: oude titel van de avocado

Alles bij elkaar genomen is er slechts ongeveer 35.000 hectare Gewrztraminer in de wereld, wat, vergeleken met Chardonnay van bijna 500.000 hectare, betekent dat de wijn echt uniek is. Als je op zoek bent naar een fantastische Gewrztraminer, wil je misschien beginnen met de volgende 5 gebieden.

Gewrztraminer: Verschillende Smaken Uit Verschillende Regio’s

In de lente brengen veel fabrikanten hun nieuwste vintage Gewrztraminer uit. Dus vanaf begin maart zie je verse Gewrztraminer-wijnen de schappen vullen.

Waar vind je geweldige ondergewaardeerde Gewrztraminer

Frankrijk

Great Area: Elzas
Ontwerpen: mals, off-dry en dessert (VT, SGN)
Verwacht te besteden:

Ga Van Beginner Tot Expert

Accessoires en tools waarmee je je kennis kunt uitbreiden.

  • 18 voor uitstekende zachte aromatische Gewrztraminer
  • 27 voor off-dry Reserve en Grand Cru kwaliteit
  • 50 voor uitzonderlijke Selection de Grains Nobles (SGN) of Vendage Tardive (VT)

De Elzas is de grootste producent van Gewrztraminer ter wereld en de overgrote meerderheid van de wijnen wordt gemaakt in een rijke, bloemige droge stijl. De droge Gewrztraminers uit de Elzas hebben vluchtige aroma’s en versterken romige smaken van lychee, honingmeloen en roos. De beste kwaliteitswijnen vindt u in de subregio Haut-Rhin (bovenste Rijn) van het zuidelijke deel van de appellatie.

Gewrztraminer Food Pairing: Combineer met gekruide Indiase of Arabische gerechten, vooral Biryani (saffraanrijstschotel), Palak Paneer en Manakeesh/Manakish (een geweldig Arabisch plat brood met Zaatar-kruiden bovenaan)

Aankooptips : De Elzas staat bekend om het genereren van leeftijdswaardige Gewrztraminer-wijnen, daarom zijn het niet zeldzaam om fantastische wijnen te vinden die 610 jaar oud zijn. Ouder worden voegt typisch kruidenaroma’s van kaneel, rook en gember toe. Houd dus uw ogen open voor Reserve Gewrztraminer of een wijn gemaakt uit die 51 Grand Cru-wijngaarden. Als je uiteindelijk een oudere klassieker koopt (aangezien de Franse Gewrz vrij goed rijpt), zoek dan naar een fantastische vintage, aangezien de zuurgraad van nature laag is in deze wijn.

2014: Geweldig voor Riesling en Pinot Blanc, maar zorg ervoor dat u kwaliteitsproducenten zoekt voor Gewrztraminer
2013: Oogstregens brachten problemen, zoek kwaliteitsfabrikanten.
2012: Geweldig voor Gewrztraminer
2011: Te sexy voor Gewurz
2010: Inconsistente kwaliteit, niet echt geweldig voor Gewrztraminer
2009: Uitstekend antiek, perfect voor het kopen van Reserve- en Grand Cru-wijnen

Italië

Groot gebied: Trentino-Alto Adige
Stijlen: droog
Verwacht te besteden: 25 voor uitzonderlijke droge Gewrztraminer

Italië is de tweede importeur van Gewrztraminer naar de VS (Moldavische wijnen gaan meestal naar Rusland). De meeste Gewrztraminer komen uit het gebied van Trentino-Alto Adige in Noord-Italië. Wijnen uit dit gebied hebben intense aroma’s van rozenpotpourri en zoete rijpe perziken, maar als je ze eenmaal proeft, zijn ze behoorlijk droog en zout (zoals een droge harde cider of sake).

Gewrztraminer Food Pairing: Match met Zuidoost-Aziatische gerechten zoals Thaise Curries, met name groene curry, Vietnamese verse broodjes met bonen of tofu en pindasaus en Westerse Hamachi-sushi

2014: Uitstekend voor zowel Gewrztraminer als Pinot Grigio
2013: Regen tijdens de oogst, maar niet slecht voor Gewrztraminer, zoek naar kwaliteitsproducenten
2012: Geweldig voor Gewrztraminer, een kleinere vintage met droogte-achtige omstandigheden die geconcentreerde wijnen produceert
2011: Geweldig voor Gewrztraminer, een kleinere klassieker die worstelde met regen, Zoek naar kwaliteitsfabrikanten
2010: Geweldig voor Gewrztraminer, maakte wijnen met een hoge zuurgraad en elegantie

Het verhaal van Gewrztraminer

De Gewrztraminer-druif is vernoemd naar de stad Tramin in Noord-Italië, die in een alpenvallei aan de zuidelijke grens van Alto Adige en Trentino ligt. druif is een aromatische mutatie van een zeldzame variëteit genaamd Savagnin (niet te verwarren met Sauvignon Blanc), die zijn wortels heeft in Frankrijk en Duitsland.

Californië

Grote regio’s: Monterey, Mendocino en Sonoma
Stijlen: droog, zoet
Verwacht te investeren: 18 voor uitzonderlijke mals Gewrztraminer

Californië is de grootste producent van Gewrztraminer in de VS, maar aangezien de meerderheid van de staat inderdaad heet is, wil je Gewrztraminer zoeken in de koelere subregio’s zoals Monterey, Mendocino en Sonoma. De droge varianten van Gewrztraminer uit Californië hebben aroma’s van lychee en smaken zoals Florida grapefruit met een beetje droge harde cider. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt hij aroma’s van piment en gember.

Gewrztraminer Food Pairing: Probeer als aperitief met hapjes zoals zachte tot halfharde koeien- en schapenmelkkazen, honingmeloensalade met venkel en prosciutto en sushirol (iemand uit Californië?).

Aanvullende opmerkingen: Over warmere klimaten gesproken, de Arroyo-Seco sub-AVA in Monterey, de Alexander Valley sub-AVA in Sonoma en Mendocino staan bekend om het creëren van een aantal uitstekende Californische Gewrz. Aangezien de staat geen regels heeft met betrekking tot droog zoet, neem aan dat de wijn zoet is, tenzij de fabrikant uitdrukkelijk vermeldt dat de wijn droog is op het etiket of in hun proefnotities online.

2012-2014: Over het algemeen beschouwd als geweldig voor Gewrztraminer uit de koelere regio’s die hierboven zijn vermeld.

Washington

Grote regio’s: Columbia Gorge, Ancient Lakes en Lake Chelan
Stijlen: Droog, zoet
Verwacht te investeren:

  • < voor off-dry en zoete Gewrztraminer
  • voor speciale mals Gewrztraminer

Washington is misschien een klein gebied voor Gewrztraminer, maar bovendien biedt het enkele van de meest belachelijke waarden voor deze wijn. Het is duidelijk dat de wijnen eronder vrijwel zeker zoet en gemakkelijk zullen zijn, dus zorg ervoor dat je ze zo jeugdig mogelijk koopt, anders zou je teleurgesteld kunnen zijn over hun gebrek aan zuurgraad. De interessantere Gewrztraminer uit dit gebied komt grotendeels uit de Columbia Gorge, een verbluffend mooi riviergebied met intense verkoelende winden uit de Stille Oceaan.

Aanvullende opmerkingen: Aangezien Gewrztraminer zijn zuurgraad verliest door rijping, moet u voorzichtig zijn met laat geoogste wijnen uit deze regio of Gewrztraminer die op een hoge Brix-graad is gekozen. Ze smaken misschien alsof ze een hoge zuurgraad hebben, maar meer dan waarschijnlijk worden deze wijnen kunstmatig aangezuurd met wijnsteenzuur. Wijnsteenzuur is niet slecht voor je, maar het zorgt wel voor een vreemde zoetzure snoepsmaak die na de eerste paar slokjes in je hoofd spookt. Aangezien de regio geen regels heeft op het gebied van droog snoep, neem aan dat de wijn zoet is, tenzij de producent de wijn specifiek als mals op het etiket of in hun proefnotities online aangeeft.

20122014: Heet kalenderjaar. Niet echt zo geweldig voor Gewrztraminer die niet super vroeg werd geplukt, ga op zoek naar Columbia Gorge-wijnen voor benchmarkvoorbeelden.
2011 & 2010: geweldige jaren voor witte wijnen zoals Gewrztraminer uit Washington, zoeken wijnen die zijn ontworpen voor het tijdperk.