Hondurese Koffiegids - Alles Wat U Moet Weten

Heb je ooit koffie uit Honduras geproefd? Laten we op reis gaan om de unieke koffieteeltomstandigheden, stijlen, technieken en smaakprofielen van deze regio te ontdekken.

We zullen de geschiedenis en specialiteiten van Hondurese koffie bespreken. Behandel ook de verschillende regio’s en enkele interessante feiten die u moet weten.

Onze wereld is gevuld met verschillende landen die koffie produceren, op alle verschillende niveaus, en ze hebben allemaal een verhaal te vertellen en worden meestal enorm beïnvloed door de koffie-industrie.

Koffieteelt heeft altijd zowel positieve als negatieve kanten. Het kan een katalysator zijn voor economische groei en landen helpen om op het internationale toneel te komen. Maar het is bijna altijd een moeilijk leven voor boeren die hard werken op het land om deze koffiebonen bij ons te krijgen.

Snelle feiten

  • Totale koffieteeltgebied – Meer dan 100.000 mensen zijn betrokken bij de koffieproductie. 70% van deze families bewerkt elk minder dan 2 ha.
  • Hoogte : gemiddeld ongeveer 1,5 km
  • Temperatuur – Variabel per regio. Gemiddeld rond de 16C (16C) tot 20C (20C) in de bergen
  • Bodem : niet zo vruchtbaar als sommige andere Midden-Amerikaanse koffielanden met hogere niveaus van vulkanische as
  • Cultivar : Ze kweken veel van de populaire Arabica-variëteiten zoals Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
  • Verwerking : Nat verwerkt (gewassen) komt het meest voor
  • Proefnotities : Abrikoos, karamel, chocolade, tropisch fruit en bessen

Wat Maakt Hondurese Koffie Speciaal?

In Honduras heeft de productie van koffie een belangrijke plaats in de geschiedenis van dit land. Hoewel het niet de grootste exporteur van koffie is, produceren ze nog steeds een aantal zeer gewilde bonen waar mensen over de hele wereld van genieten. Ze hebben lichte, fruitige smaken die erg zoet zijn.

Ze hebben historisch gezien niet zoveel koffie geëxporteerd omdat ze niet het transport hebben om ze te verzenden. Maar we denken dat ze het belang van goede koffie inzien en deze voor zichzelf willen houden. Kun je het ze kwalijk nemen?

Tegenwoordig zijn er meer dan 100.000 koffieboeren in Honduras. Meer dan 90% van deze kleinere bedrijven is ook betrokken. Samen dragen ze bij aan een bedrag van zo’n 6 miljoen zakken koffie die jaarlijks worden geëxporteerd.

Groeicondities

De groeiomstandigheden in Honduras zijn vergelijkbaar met die in Costa Rica, Guatemala en Nicaragua. De meeste boerderijen zijn klein en de overheid heeft enkele decennia geleden kleine boerderijen gestimuleerd om te starten. Armoede, ondervoeding en het weer zijn allemaal worstelingen die moeten worden overwonnen.

Net als in het verleden konden orkanen grote verliezen aan gewassen veroorzaken. Koffieroest is een andere factor, en hoewel sommige cultivars er immuun voor zijn, kan dat in de loop van de tijd veranderen.

Smaaknotities

Ze zullen verschillende smaken hebben, afhankelijk van waar ze vandaan komen. De meest voorkomende smaken zijn echter donkere, meer karameltonen, samen met lichtere tonen zoals tropisch fruit en bessen. Hondurese koffie staat ook bekend om zijn tonen van chocolade en abrikoos.

Hoe Het Wordt Verwerkt

Op grote schaal is natte verwerking de meest voorkomende methode in Honduras. Dit wordt ook wel koffiebonen wassen genoemd. Dit houdt in dat water wordt gebruikt om het fruit sneller te verwijderen voordat het de kans heeft gehad om te drogen.

Hoewel dit proces verschillende smaken kan produceren, kan het ook veel water verbruiken en een negatieve impact hebben op het milieu.

Vanaf dit punt werd het beoordeeld op basis van de hoogte waarop het werd gekweekt en verdeeld in een van de drie groepen.

Hondurese Koffieregio’s

Laten we een korte trip maken naar elk van de zes belangrijkste koffieregio’s in Honduras om beter te begrijpen wat elk van hen uniek maakt.

Copn

Gelegen aan de westkant van het land, is de hoogte ongeveer 1 1,5 km (ongeveer 0,6 tot 0,9 mijl). De koffie uit deze regio heeft een zoete smaak met tonen van karamel en chocolade. Er zijn ook citrustonen om van te genieten.

Agalta

Deze regio ligt in het zuidoosten. Deze regio heeft een gemiddelde hoogte van 1,1 tot 1,4 km. Het is warmer en vochtiger. Hoewel de smaken fruitiger zijn, behouden ze een uitgesproken chocoladesmaak en zoetheid.

El Paraíso

El Paraiso koffiebonen zijn te vinden in de zuidelijke regio. Ze worden gekweekt op een hoogte van 1,4 km. Deze regio heeft onlangs een aantal prijzen gewonnen en begon meer indruk te maken in de koffiescene. Zoek naar zoete hints van groene appel, perziken, bosbessen en subtiele jasmijn.

Montecillos

De regio bereikt een hoogte van maar liefst 1,6 km. Volgens sommigen helpen de koude nachten kersen langzamer te rijpen, wat op zijn beurt hun smaak verbetert. De koffiesoorten uit deze regio in het zuidwesten staan goed aangeschreven. De smaakprofielen bevatten een aantal vruchten, samen met de zoetheid die we van Honduras gewend zijn.

Opalaca

De hoogte piekt hier ongeveer 1,5 km boven de zeespiegel en de smaken omvatten bessen en fruit. Dit gebied ligt aan de oostkant van Copn en staat bekend om zijn complexe smaken.

Comayagua

Deze centrale regio heeft een hoogte van 11,5 km, er is niet veel variatie in groeihoogten in Honduras in vergelijking met sommige van de andere koffieregio’s over de hele wereld die we hebben bekeken. Dit zijn de smaken die je kunt verwachten: lichte zuren, zoetheid en citrus.

Koffie In Honduras: Een Korte Geschiedenis

De productie van koffie was niet enorm, omdat er een investering voor nodig was die mogelijk pas over vele jaren terugverdiend zou worden. Veel kleine boeren kunnen niet altijd zo lang wachten. Niettemin begonnen de wortels van wat uiteindelijk een belangrijke industrie in Honduras zou worden, zich te verspreiden.

Rond de eeuwwisseling exporteerde Honduras slechts ongeveer pesos van hun gekweekte koffiebonen.

Gedurende deze tijd nam een nieuwe leider het roer over, die investeerde in het uitbreiden van wegen en het vergroten van de koffie-export. Voorheen was het exporteren van koffie moeilijk en inefficiënt door het ontbreken van wegen. Meer wegen kunnen echter kansen bieden om toegang te krijgen tot externe markten.

Bijna vier vijfde van de koffieproductie in Honduras werd weggevaagd door orkaan Mitch. Het was in veel opzichten een verwoestende storm, inclusief de enorme schade die boeren hebben geleden.

Volgens Buena Vida Coffee werd Honduras in 2011 gekroond tot de hoogste koffieproducent in Midden-Amerika en ’s werelds op één na hoogste producent van gewassen Arabica-koffie.

Honduras is door de Special Coffees Association of America gekozen tot producent van het jaar. Dit werd gezien als een uitnodiging om in overweging te worden genomen door de elite koffieproducenten.

Modern

Honduras is een grote koffieproducent ter wereld en is goed voor grote hoeveelheden Zuid-Amerikaanse export. Dit land is niet zonder hun uitdagingen, maar koffie heeft een grote rol gespeeld in hun economie en hun ontwikkeling als natie.

Laatste Gedachten

Er zijn veel unieke en interessante dingen om te waarderen als het gaat om Hondurese koffie. Ze staan misschien niet altijd op ieders radar als het gaat om koffieproducerende landen van het hoogste niveau, maar het zou moeilijk zijn om te beweren dat ze niet erg ondergewaardeerd zijn.

Als je ooit de kans krijgt om wat hoogwaardige Hondurese koffie van hoge kwaliteit te vinden, neem dan zeker een slokje! Het kan leuk zijn om bonen van verschillende hoogtes te proberen en om te zien of je het verschil tussen beide kunt proeven.

Andere regio’s