Boter In Koffie Recept En Verrassende Gezondheidsvoordelen

Koffie en boter lijken misschien geen voor de hand liggende keuze om met elkaar te combineren. Koffie is immers puur, sterk en meestal calorievrij. Boter daarentegen is dik, romig en zit boordevol calorieën.

Ze lijken op het eerste gezicht geen match made in heaven, maar veel mensen voegen al tientallen jaren, zo niet eeuwen, boter aan koffie toe en zweren erbij. Geklaarde boter werd gebruikt in Ethiopië, waar koffie voor het eerst werd ontdekt, als ingrediënt voor koffie.

Boterkoffie en thee zijn al meer dan een eeuw populair in Azië, zoals Tibet, Noord-India of Vietnam, en Singapore.

Boter in koffie is geen nieuw concept. Dave Asprey, CEO van Bulletproof, keerde terug uit Tibet om te genieten van zwarte thee met boter. Dat leidde tot het idee om boterkoffie in de VS te introduceren. De trend trok veel aandacht en werd door vele anderen op de voet gevolgd.

Dus niets nieuws of raars. Het is geen verrassende combinatie, als je erover nadenkt. Sinds eeuwen wordt in veel cafés room aan koffie toegevoegd. En room is net als boter zwaar, een zuivelproduct en bevat nogal wat calorieën.

Boter moet niet als vreemd worden beschouwd, want niemand vindt het vreemd. Omdat room en boter qua textuur en smaak vergelijkbaar zijn, is het niet meer dan logisch dat ze gecombineerd kunnen worden met koffie.

Misschien nog wel belangrijker is het waarom.

Waarom zou je boter toevoegen? Wat zouden de voordelen zijn, qua smaak en qua gezondheid?

Laten we eerst eens kijken waarom je ervoor zou kiezen om wat boter toe te voegen aan je volgende kopje koffie.

Waarom Boter Aan Koffie Toevoegen?

Smaak, vooral. Zoals met alles wat met koffie te maken heeft, waarom niet als je van de smaak houdt? Boter kan natuurlijk een niveau van dichtheid en gladde textuur bieden dat gewone melk, of een van de melkderivaten, niet kan. Het is veel zwaarder in de mond dan room, maar minder schuimend, en kan een dicht gevoel aan de koffie geven. Dit is wat de meer vloeibare melk niet kan doen zonder te worden opgeschuimd, gestoomd of opgeklopt.

Boter in koffie kan dus een manier zijn om een koffie te krijgen die dichter, zwaarder en romig aanvoelt zonder dat je te maken krijgt met het stomen en opschuimen van melk en room.

Een andere factor die goed bij smaak past, is gemak. Je kunt gewoon een eetlepel boter toevoegen aan vers gezette koffie en wachten tot het smelt. Daarna kunt u genieten van uw boterachtige koffiekopje. Er komt nauwelijks enige vaardigheid bij kijken om boterkoffie toegankelijk te maken voor nieuwkomers in de koffiewereld.

Boterkoffie is niet zo ingewikkeld als sommige andere koffierecepten. Je kunt je favoriete koffiebrouwer gebruiken, zoals een Aeropress of French Press, en een simpele blender. De benodigde apparatuur om een boterkoffie te maken is dan ook minimaal en voor iedereen toegankelijk.

Het waarom is dan meer een waarom niet?. Er zijn maar weinig vaardigheden en vereisten om goede boterkoffie te maken. Je moet het minstens één keer proberen. Althans om te kijken of je het leuk vindt.

Kokosolie Gebruiken

Er zijn alternatieven voor boter in koffie, zoals bij alle dingen die melk bevatten en van dierlijke oorsprong zijn. Kokosolie kan gemakkelijk worden toegevoegd in plaats van klassieke boter voor veganisten of lactose-intolerante koffiedrinkers. Kokosolie is een ander vet ingrediënt dat nog sneller versmelt met koffie dan normale boter.

Er zal een verschil zijn in de consistentie en smaak. Kokosolie heeft een minder dichte consistentie en een licht gevoel van room dan van melk afgeleide boter. Kokosolie mengt gemakkelijker dan boter en kan worden gebruikt om de smaak van de koffie te dekken. Hoewel de textuur van de koffie misschien niet zo glad is als boter, geven veel mensen er de voorkeur aan.

Over kokosolie versus boter wordt al jaren gedebatteerd. Beide bevatten veel calorieën en bevatten veel verzadigde vetten (MCT), die gemakkelijker verteerbaar zijn.

De eerste helpt je een voldaan gevoel te krijgen en wordt snel door je lichaam opgenomen. De eerste doet echter niet veel voor uw hart of bloedsomloop. De vele calorieën in zowel boter als kokosolie kunnen veel diëten doen ontsporen.

U kunt een beslissing nemen tussen boter en kokosolie op basis van uw behoeften en dieet.

Kokosolie versus boter is geen keuze. Je kunt het beste van zowel boter als kokosolie krijgen door ze samen te mengen. Aangepaste boterkoffierecepten vereisen dat beide bronnen van vetten worden gebruikt in een goede boterkoffie, dus het hoeft geen definitieve keuze te zijn.

Boterkoffie Versus Kogelvrije Koffie

De term kogelvrije koffie is zeker door velen van jullie lezers gehoord. Is kogelvrije koffie hetzelfde als boterkoffie? Niet helemaal.

Bulletproof, een merk gecreëerd door Dave Asprey, is de eerste. Het was Dave Asprey die het idee bracht om boter en koffie vanuit Tibet naar Frankrijk toe te voegen. Terwijl boterkoffie dan slechts een recept is, gemaakt van boter en/of kokosolie met koffie, gemengd, is kogelvrije koffie meer dan dat.

Dit is een speciale manier om boterkoffie te maken met ongezouten, grasgevoerde boter. Het bevat ook MCT-olie. Dit zijn dezelfde vetzuren als in kokosolie, maar synthetisch geëxtraheerd om deze middellange-keten triglyceridensubstantie te creëren.

Het wordt gebruikt in kogelvrije koffie als een onmiddellijke energiebron die geacht wordt je metabolisme te verbeteren en zeer snel te verteren is.

Bulletproof koffie moet worden geconsumeerd binnen een bepaald dieet dat is vastgesteld door het bedrijf dat het koffierecept heeft gemaakt. Dit is een dieet dat je helpt gewicht te verliezen zonder je energie op te offeren, en het is een uitgebalanceerd dieet. Bulletproof koffie is meer dan boterkoffie, meer specifiek gemaakt, en wordt beschouwd als onderdeel van een groter dieet en levensstijl.

Boterkoffie is gewoon een recept, en best een oud recept. Er zijn veel variaties, maar het basisrecept is nog steeds goed om van koffie te genieten. De gezondheidsvoordelen zijn alleen complementair aan het recept, en niet centraal in het idee, zoals bij kogelvrije koffie.

Laten we het hebben over recepten.

Boter Koffie Recept

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om een boterkoffie te maken: kokosolie, ongezouten boter en koffie naar keuze. Om koffie te zetten heb je een zetapparaat nodig. Zoals we hebben gezien, zal elk zetsysteem werken. Plus een blender, om alles samen te mengen.

De stappen om boterkoffie te maken zijn eenvoudig. Zet je koffie zoals je wilt, doe er een klontje boter en een bolletje kokosolie bij. Mix alles ongeveer 30 seconden in een blender. Schenk in een serveerschaal en geniet.

Dit is het basisrecept. Van daaruit kunt u, zoals bij de meeste koffiedranken, het naar uw smaak aanpassen en perfectioneren. U kunt boterkoffieversies maken van klassieke koffierecepten. Strooi er bijvoorbeeld wat cacaopoeder over om er een mokkakoffie van te maken. Voeg voor een pepermuntmokka pepermuntextract toe.

U kunt een boterkoffie latte maken door wat vanille-extract aan het kopje en/of melk toe te voegen. Je kunt een boterkoffie omtoveren tot een Weense boterkoffie door slagroom toe te voegen.

Je snapt het idee.

Om een boterachtige variant te maken, combineer je een of twee ingrediënten uit een andere koffiedrank met het basisrecept voor boterkoffie.

Nadelen Van Boterkoffie

De meer gezondheidsbewuste mensen onder jullie hebben misschien al aan een paar nadelen van boterkoffie gedacht.

Omdat boterkoffie, samen met zijn bekendere neef kogelvrije koffie, wordt geadverteerd als een ontbijtalternatief om je te verzadigen en je op het juiste dieet te houden, komen er onmiddellijk enkele tekortkomingen van deze keuze bij je op.

Ten eerste is boterkoffie niet zo rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen als een goed ontbijt. Zorg ervoor dat de andere maaltijden van de dag die kunnen leveren, want boterkoffie alleen zal dat niet doen.

Calorieën zijn veel hoger dan een gewone koffie, zelfs met melk. Alleen koffie bevat ongeveer 2 calorieën, maar kokosolie en boter kunnen op zichzelf al 200-250 calorieën bevatten. U moet zich bewust zijn van de hoeveelheid die u elke ochtend in boterkoffie drinkt en of dit aan uw dagelijkse caloriedoel voldoet.

Het hoge vetgehalte van boterkoffie kan voor sommigen maagklachten veroorzaken. Een opgeblazen gevoel en diarree zijn niet te onderschatten voor sommige personen met een lage tolerantie voor vetzuren.

Er zijn zorgen over de hoeveelheid cholesterol in boterkoffie. Dieetcholesterol heeft niet hetzelfde effect op iedereen, maar voor sommigen, cholesterol-hyper-responders, kan boterkoffie het cholesterolgehalte in het bloed ernstig verhogen.

De sleutel tot een gezond voedingspatroon is het vinden van de juiste balans. Raadpleeg uw arts voordat u boterkoffie gaat drinken in plaats van gewone koffie. Zeker als het niet de bedoeling is dat je een vetrijk dieet volgt.

Laatste Woorden

Boterkoffie, en zijn commerciële versie kogelvrij, is tegenwoordig een rage, en om vele goede redenen. Het is lekker, schenkt koffie een textuur die melk alleen niet kan, en is een lekkere en verzadigende koffiedrank voor een stevige en verwarmende ochtend. Atleten hebben de voordelen ontdekt van het geven van veel calorieën plus cafeïne, zonder ze op te laden met suikers, zoals koffiedranken op melkbasis.

Makkelijk te maken, makkelijk om van te genieten, het heeft gemeenschappelijke ingrediënten en een lage prijs. Wees je bewust van de nadelen op het gebied van gezondheid en neem contact op met je arts voordat je het in je dieet opneemt. Als je gezondheid het toelaat, is boterkoffie zeker het proberen waard. Het is zo gemakkelijk te maken dat het jammer zou zijn om er geen te hebben, ook al is het maar af en toe.