Guatemalteekse Koffiegids - Alles Wat U Moet Weten

Guatemalteekse Koffiegids Alles Wat U Moet Weten

Koffieliefhebbers hebben vaak een speciaal plekje in hun hart voor Guatemalteekse koffie. Hoewel het niet langer de grootste koffieproducent ter wereld is, produceren ze nog steeds bonen van uitstekende kwaliteit.

De unieke teeltregio’s bieden een aantal zeer waardevolle koffiesoorten om te proeven, dus laten we eens kijken wat koffie uit Guatemala speciaal, uniek en iets om naar uit te zoeken maakt.

Laten we eens kijken hoe koffie wordt verbouwd, verwerkt en gebrand. We zullen ook de verschillende regio’s verkennen om te zien wat hen uniek maakt. Ten slotte zullen we de geschiedenis van de koffieteelt in Guatemala bespreken.

Schenk jezelf een verse kop in, laten we er meteen in gaan

Snelle feiten

  • Totale koffieteeltoppervlakte: 270.000 hectare
  • Hoogte – Een breed bereik van 1.600-16.121,9 m, afhankelijk van de regio
  • Temperatuur De ideale temperatuur voor ligt tussen 60 en 90 F. Deze kan echter sterk variëren van regio tot regio.
  • Bodem : Voornamelijk vulkanisch, met in sommige gebieden kalksteen en klei.
  • Cultivar : Arabica (Typica, Catuai, Caturra, Bourbon)
  • Verwerking : Nat verwerkt en in de zon gedroogd in de zonnigste streken.
  • Proefnotities : Variabele zuurgraad, full-body, chocolade en hints van zoet of nootachtig

Wat Maakt Guatemalteekse Koffie Speciaal?

Voor een relatief klein land heeft Guatemala een aantal zeer verschillende regio’s als het gaat om weers- en bodemgesteldheid.

Veel ervan heeft een rijke, vruchtbare grond die van nature wordt bemest door nabijgelegen vulkanische as, maar andere gebieden hebben meer een kleiachtige bodem met kalksteen.

Sommige gebieden krijgen veel regen, terwijl andere heel weinig krijgen. Sommige gebieden liggen hoog, andere lager. Dit maakt het mogelijk om zeer onderscheidende smaken uit de verschillende regio’s te creëren.

Verscheidenheid en complexiteit zijn twee woorden die in je opkomen bij het beschrijven van koffie die uit Guatemala komt. Kwaliteit is een andere, ze staan bekend om de nadruk op uitvoer van hoge kwaliteit.

Groeicondities

Er zijn een aantal groeiende regio’s in Guatemala, elk geïnspireerd door een divers klimaat en bodem. Hoewel ze er misschien hetzelfde uitzien, heeft elke regio zijn eigen unieke kenmerken die een grote verscheidenheid aan smaakcombinaties mogelijk maken.

Er zijn meer dan 300 microklimaten in het spel tussen de verschillende regio’s hier, en 14 ecoregio’s. De meeste koffieboerderijen zijn klein tot middelgroot, met slechts een paar procent groter. Het percentage schaduwkoffie uit guatemala ligt in de hoge jaren 90.

De koffieregio van Antigua

Dit is de meest populaire en bekende koffiesoort uit Guatemala, daar zijn de meesten het over eens. De bodem is vulkanisch en de luchtvochtigheid is laag. Er zijn ook 3 vulkanen in de buurt. Een van hen zal af en toe wat as afgeven, die gevuld is met voedingsstoffen voor de bodem, waardoor deze regio vruchtbaar blijft.

Er zijn in het verleden controverses geweest over telers uit andere regio’s die hun koffie hierheen zouden sturen, vanwege de hogere wenselijkheid en prijs van Antiguaanse koffie.

Aan het begin van het millennium kwamen telers in Antigua samen om een vereniging te vormen om koffie van hier te certificeren en te volgen, om ervoor te zorgen dat er geen bedriegers waren.

De koffieregio Acatenango

Door de hoogte hier (ongeveer 6.152,4 m) kunnen de koffiebonen in de zon worden gedroogd, wat een aantal unieke smaken aan het profiel toevoegt. Deze regio is gevuld met dichte bossen, lagere temperaturen en een briesje van de oceaan.

Het ligt in het westen in de buurt van vulkanen en profiteert van de manier waarop ze de bodem verrijken en voeden. De regio heeft een telersvereniging die de belangen behartigt van boeren die meer dan 9.500 hectare bezitten.

De regio Atitlan

In deze regio ligt het gelijknamige meer.

Zelfs in de droogste maanden valt er nog genoeg regen om het nat te maken. Ze gebruiken water uit het meer van Atitlan voor de verwerking van bonen die zijn geteeld op planten die van nature zijn bevrucht.

Er zijn vulkanen in de buurt, zoals gebruikelijk is in veel regio’s in Guatemala, wat resulteert in geweldige grond. Je krijgt unieke smaken wanneer je uitstekende grond combineert met tonnen natuurlijke meststoffen en verschillende klimaten.

De meeste boerderijen hier zijn erg klein, veel werk wordt met de hand gedaan en alle bovengenoemde factoren resulteren in een sterke, volle kop koffie met een opmerkelijke zuurgraad.

De regio Volcan San Marcos

In deze regio valt de meeste regen, met bijna 508 cm per jaar en een luchtvochtigheid van ongeveer 75%.

Koffie die op vulkanische grond wordt gekweekt, heeft een kenmerkende smaak die het proberen waard is, als je die kunt vinden.

Dit is weer een voorbeeld van het grote contrast tussen zowel de overeenkomsten als de verschillen die je in verschillende regio’s van Guatemala zult tegenkomen. Het is echt iets om te ervaren!

De regio van het Fraijanes-plateau

Deze regio ligt in de bergen bij Guatemala-Stad.

De grond bevat veel kalium en is ook erg rijk en vulkanisch, zoals een handelsmerk is van de meeste regio’s in dit land. Met ongeveer 4.152,4 meter is de hoogte hoger dan in andere gebieden, maar het is niet de hoogste in Guatemala.

De koffiebonen uit deze regio hebben een volle smaak en zijn vergelijkbaar met de Antigua bonen.

De regio Oriente

De koffiebonen die uit deze regio worden geproduceerd, bieden een hoge zuurgraad, een sterk aroma en een evenwichtige body. De algemeen geteelde bonen zijn pache, catuai en bourbon.

Als je bonen kunt halen uit betrouwbare bronnen die de oorsprong traceren, is het erg interessant om dezelfde bonenvariëteiten te proeven die in verschillende delen van Guatemala worden verbouwd.

De Rainforest Cobn-regio

Deze regio krijgt het hele jaar door een relatief gelijkmatige verdeling van de regen en is veel bewolkter met minimale dagelijkse zonneschijn.

De luchtvochtigheid is erg hoog, de bodem bestaat uit klei en kalksteen. Het is ver verwijderd van de zonnige vulkanische gebieden en resulteert in een boon met meer medium body, niet veel zuurgraad en smaken die helderder zijn. Er zijn vijf soorten bonen die in dit gebied geteeld kunnen worden: caturra en pache.

De regio Highland Huehuetenango

Eindelijk, hier zou de 8e regio vandaag een rondleiding krijgen. Aan de grens met Mexico produceert deze regio bonen van hoge kwaliteit met een aantal uitgesproken smaaktonen.

Het heeft een vochtig klimaat, met een luchtvochtigheid van 70-80% en er valt jaarlijks ongeveer 178 cm regen.

Ze verbouwen hier voornamelijk caturra-, catuai- en bourbonbonen. Het subtropische klimaat geeft ze eigenschappen die als wijnachtig worden beschreven.

Smaaknotities

Er zijn zoveel verschillende smaken en elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken. Het is het beste om ze allemaal te proeven, maar het is niet mogelijk om dit voor alle koffie te doen. Hier zijn enkele dingen die u kunt verwachten.

  • Bitterzoete cacao
  • Zoete, melkachtige, bijna chocoladeachtige smaak

Koffie In Guatemala: Een Korte Geschiedenis

Hoewel we onmogelijk alle gebeurtenissen kunnen beschrijven die de koffie-industrie van Guatemala in de loop van honderden jaren hebben gevormd, zijn hier enkele opmerkelijke die hebben bijgedragen aan het definiëren van deze regio.

Midden 1700

Jezuïtische missionarissen brachten koffiebomen naar Guatemala om als sierbomen te worden geplant, niet voor hun bonen.

Midden 1800

De belangrijkste industrieën van Guatemala waren indigokleurstof en cochenillekleurstof, natuurlijk geproduceerd.

De uitvinding van synthetische kleurstoffen had een zeer negatieve invloed op de regio. Ze moesten zich aanpassen en richtten hun aandacht op cash crops in plaats van sierkoffiebomen.

Tegen de eeuwwisseling was de koffie-industrie in Guatemala booming. De overgrote meerderheid, meer dan 90% van hun export, was nu koffie.

Tussen 1873-1885 voerde president Justo Rufino Barrios beleid uit dat land van de kerk ontnam en gemeentebezit afschafte.

Jaren 40

Oorlogstijd kan aanzienlijke schade toebrengen aan de export, dus wordt beleid gevoerd ten gunste van bedrijven, waardoor het moeilijk wordt voor kleine boeren die de Guatemalteekse economie stap voor stap hebben opgebouwd.

Jacobo Arbenz, een populistische president, wordt gekozen. Hij wil veel van het beleid terugdraaien dat het in het verleden moeilijk maakte. Hij wordt echter met geweld omvergeworpen en er ontstaat een burgeroorlog. Het is een lange en verwoestende oorlog.

EqualExchange meldt dat de door de CIA georganiseerde staatsgreep de regering van Arbenz in 1954 ten val bracht. De landhervorming werd teruggedraaid, de vakbonden en volksorganisaties ontbonden en duizenden mensen werden vermoord, waaronder organisatoren en leden van landbouwcoöperaties.

De oorlog komt eindelijk tot een einde als er over vredesakkoorden wordt onderhandeld. Veel van de problemen die tot een burgeroorlog hebben geleid, zijn nog steeds actueel.

Jaren 90

In de 229 cm daalden de koffieprijzen tot een niveau dat niet houdbaar was.

Wanneer de prijzen onder de productiekosten dalen, wordt het heel erg slecht voor kleine boeren. Niet alleen is de productie sterk afhankelijk van seizoensarbeiders die zelden genoeg verdienen om hun gezin in de beste tijden te onderhouden, maar met lagere prijzen en boerderijen die verlies draaien, is er zelfs minder geld om rond te komen.

Het land werd verwoest door koffieroest, waardoor tot 90% van de planten werd gedecimeerd (de laagste schatting is 70%). Dit kostte honderden miljoenen dollars aan verloren gewassen, en als je al met verlies of bijna verlies werkt, is dat absoluut verwoestend.

Guatemala is een land met een opmerkelijke veerkracht dat vele uitdagingen heeft overwonnen.

Ze zijn toegewijd aan het produceren van hoogwaardige koffie voor de wereldmarkt. Ze moeten echter ook vechten tegen huidige uitdagingen zoals koffieroest en historische obstakels zoals arbeidsbezit en grondbezit.

Laatste Gedachten

Guatemala heeft veel overeenkomsten met andere koffieproducerende landen in de buurt, maar heeft ook een aantal unieke kenmerken waardoor het opvalt. De vulkanische bodem leent zich uitstekend voor het verbouwen van koffie en de hogere ligging brengt ook iets op tafel.

Je kunt iets nieuws proberen door de volgende keer dat je gaat winkelen naar gebrande Guatemalteekse koffiebonen te zoeken.

Andere regio’s